Ballina Lajme Bota/Rajoni Alkool, drogë, pagjumësi dhe ankth: Si bota u përball me problemet e...

Alkool, drogë, pagjumësi dhe ankth: Si bota u përball me problemet e atyre që kaluan Covid-19

17
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Covid-19 detyroi njerëzit të ndryshonin mënyrën e jetës dhe për pasojë erdhën dhe problemet me shëndetin mendor. Sipas “Euobserver” në Itali, 80 përqind e njerëzve kishin nevojë për mbështetje psikologjike për të kapërcyer ndikimin e pandemisë, një numër shumë më i lartë se vitet e mëparshme.

“Në Europë, gati 40 përqind e vendeve raportuan se tre në katër persona kishin nevojë për një specialist”, shkruan Euoserver.

Instituti belg i shëndetit publik ‘Sciensano’ zbuloi se çrregullimet depresive në Belgjikë u rritën nga 10 përqind në 2018, në 16 përqind në pranverën e vitit 2020, me njerëzit e moshës 16-24 që ishin midis atyre më të prekurve.

Problemi më i madh që kishin pacientët, ishte frika nga e ardhmja dhe mosnjohja e saj. Probleme që shtohen ngadalë dhe bëhen një problem i madh në shëndetin mendor të njerëzve.

Një sondazh nga organizata amerikane KFF tregoi se shumë të rritur po raportojnë ndikime specifike negative në shëndetin dhe mirëqenien e tyre, të tilla si vështirësia e gjumit (36%) ose të ushqyerit (32%), rritja e konsumit të alkoolit ose përdorimit të substancave (12%) dhe përkeqësimi i kushteve kronike (12%), për shkak të shqetësimit dhe stresit mbi koronavirusin.

Ndërkohë të dhënat e një sondazhi tregojnë se më shumë njerëz pritet të përballen me probleme në lidhje me alkoolin dhe përdorimin e drogës, pagjumësisë dhe ankth për shkak të pandemisë.

Ndërsa pandemia Covid-19 hyn në vitin e dytë, variantet e reja me përhapje të shpejtë kanë shkaktuar një rritje të infeksioneve në shumë vende dhe rimbyllje të disa shteteve.

Sociologu James Nazroo në Universitetin e Mancesterit, Mbretëria e Bashkuar thotë se po bëhen studime nga e gjithë bota për të hetuar shkaqet dhe ndikimet e që do të ketë pandemia në shëndetin mendor të njerëzve.

“Shumë njerëz kanë frikë se përkeqësimi i shëndetit mendor mund të zgjasë shumë edhe pasi të mbarojë pandemia”, tha ai.

Më shumë se 42% e njerëzve të anketuar nga një studim i sociologut raportuan simptoma të ankthit ose depresionit në dhjetor, një rritje nga 11% një vit më parë. Të dhënat nga sondazhet e tjera tregojnë që diçka e tillë është e ngjashme në të gjithë botën.

“Unë mendoj se problemet me gjumin, konsumimin e alkoolit dhe shumë probleme të tjera do të qëndrojnë për shumë kohë mes njerëzve që kanë probleme mendore”, thotë psikologia klinike Luana Marques, në Shkollën mjekësore të Harvardit në Boston.

“Ankthi në pandemi ndoshta rrjedh nga ndërveprimet e kufizuara shoqërore të njerëzve, tensionet midis familjeve në izolim së bashku dhe frika e sëmundjes”, thotë psikiatrja Marcella Rietschel në Institutin për shëndetin mendor në Mannheim, Gjermani.

Ajo thotë se studimet dhe sondazhet e kryera deri më tani nga instituti tregojnë se të rinjtë janë më të prekshëm ndaj shtrëngimit të shtuar psikologjik, ndoshta sepse nevoja e tyre për ndërveprime sociale është më e fortë. Të dhënat treguan gjithashtu që gratë e reja janë më të prekshme sesa burrat, ose ata me një çrregullim psikiatrik i diagnostikuar më parë, janë veçanërisht në rrezik të lartë për probleme të shëndetit mendor.

Victor Ugo, një psikolog në politikën e shëndetit mendor në United for Global Mental Health thotë se problemet janë njësoj me të gjithë njerëzit.

Ai thotë se shkencëtarët që po kryejnë studime të mëdha dhe të hollësishme ndërkombëtare përfundimisht mund të jenë në gjendje të tregojnë se si masat e Covid-19 të tilla si izolimet ose kufizimet në ndërveprimin shoqëror, zvogëlojnë ose përkeqësojnë stresin e shëndetit mendor dhe nëse disa popullata, të tilla si grupet etnike dhe pakicave, ndikohen në mënyrë disproporcionale nga politika të caktuara.

“Kur goditi kriza, Mythili Hazarika, një psikologe klinike nisi një shërbim këshillimi telefonik.

Në një studim paraprak të 239 telefonuesve, ajo dhe kolegët gjetën se 46% kishin ankth, 22% një formë depresioni dhe 5% mendime për vetëvrasje.

Daisy Fancourt, një psikoneuroimunolog në Kolegjin e Londrës ka mbledhur rreth 140 studime gjatësore në më shumë se 70 vende të quajtur “CovidMinds”. Këto studime rekrutojnë një numër të madh pjesëmarrësish dhe mbledhin informacione shëndetësore në intervale të rregullta. CovidMinds lidh shkencëtarët në vende të ndryshme dhe inkurajon përdorimin e pyetësorëve të standardizuar në mënyrë që rezultatet të krahasohen drejtpërdrejt në bashkëpunimet ndërkombëtare.

“Ky koleksion studimesh është një përzierje e grupeve ekzistuese të popullsisë dhe studimeve të vendosura herët në pandemi. Grupet ekzistuese janë të dobishme sepse përbërjet e tyre priren të pasqyrojnë atë të popullatës së përgjithshme, kështu që rezultatet e tyre mund të përgjithësohen dhe për shkak se grupet e popullsisë për një kohë të gjatë do të kenë të dhëna për pjesëmarrësit para pandemisë, ata mund të përcaktojnë saktësisht ndryshimet në shëndetin mendor”, thotë epidemiologu Klaus Berger në Universitetin e Muenster në Gjermani, i cili kryeson Grupin Kombëtar Gjerman, një nga grupet shëndetësore më të mëdhenjtë në botë.

Fancourt drejton një nga studimet më të mëdha të reja, Studimin Social “UK Covid-19”. Studimi mori, kryesisht përmes mediave sociale, më shumë se 72.000 të rritur në Mbretërinë e Bashkuar në javët e para të izolimit të parë të vendit, në mars. Pjesëmarrësit plotësojnë një pyetësor të përjavshëm 10 minutësh në internet, i cili përfshin pyetje që identifikojnë ndjenjat e ankthit ose depresionit.

“Me përgjigjet e sondazhit që vijnë me një shpejtësi prej një në çdo 20 sekonda, ne marrim informacione se si njerëzit reagojnë psikologjikisht ndaj pandemisë në kohë reale dhe shohim specifikisht se si ndryshon në përgjigje të gjërave të tilla si masat e reja, ose masat që lehtësohen ”, thotë Fancourt.

Për shembull nivelet e larta të ankthit dhe depresionit që studimi gjeti në javët e para u ulën gjatë izolimit, në vend se të rriteshin siç kishin parashikuar.

Në sondazh u zbulua se 40.9% e personave raportuan “të paktën një gjendje të dëmshme shëndetësore mendore ose të sjelljes”, përfshirë depresionin, ankthin, stresin posttraumatik dhe abuzimin e substancave, me norma që ishin 3 deri në 4 herë më shumë se normat 1 vit më parë.

Ndërkohë, 10.7% e të anketuarve raportuan se kishin menduar vetëvrasjen.

Një shqetësim kryesor është shndërrimi i trishtimit dhe ankthit normal në hidhërim të zgjatur dhe çrregullim të madh depresiv dhe simptoma të çrregullimit të stresit posttraumatik. Çrregullimet shoqëroheshin me preokupim, dhimbje, vetmi, vështirësi në rigjenerimin e jetës, ndjenja se jeta është e pakuptimtë dhe rrezikun e vetëvrasjes. Pasi të jenë prezente, këto probleme mund të bëhen kronike me sëmundje bashkëshoqëruese shtesë siç janë çrregullimet e përdorimit të substancave. Hidhërimi i zgjatur preku afërsisht 10% të individëve.

Në të gjithë Italinë, 1215 të anketuar përfunduan një sondazh online nga disa specialistë të “Plos One” nga 29 Prill deri më 17 Maj, 2020. Një efekt paradoksal u vu re për kujtesën, me harresë të reduktuar në krahasim me para-izolimin. U gjet gjithashtu ashpërsi dhe prevalencë më të lartë të depresionit, çrregullime ankthi, gjumë jonormal, ndryshime të oreksit, ulje të epshit dhe ankth shëndetësor: me depresion të lehtë dhe të rëndë dhe prevalencë të ankthit duke u ngjitur në 32 dhe 36 përqind. Të qenit femër, nën 45 vjeç, duke punuar nga shtëpia ose duke qenë jo e punësuar u identifikuan të gjithë si faktorë të rëndësishëm të rrezikut për përkeqësimin e shëndetit mendor. Personat që merrnin informacione të mediave ose banorët në komunitetet shumë të infektuara raportuan simptoma më të larta depresioni dhe ankthi, veçanërisht hipokondri.(Nature, Euobserver, Plos One, KFF. “Si”)

---- ----
----
----- ----
-----