Ballina Arti Akademia e Shkencave nis punën për tri vepra madhore albanalogjike

Akademia e Shkencave nis punën për tri vepra madhore albanalogjike

11
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Akademia e Shkencave e Shqipërisë po vijon punën për hartimin e tri veprave madhore albanologjike: « Enciklopedia shqiptare », « Fjalori i madh i shqipes » dhe « Historia e shqiptarëve ».

Në kuadër të projektit madhor të hartimit të tri veprave të sipërpëmendura, që përbën një nga drejtimet kryesore të punës së Akademisë së Shkencave për vitin 2021 e në vazhdim, këtë të hënë, më 22 shkurt 2021, u organizua në mjediset e ASH-së një takim pune për përcaktimin e hapave të mëtejshëm për ngritjen e strukturave kryesore e atyre ndihmëse për hartimin e këtyre veprave madhore.

Të pranishëm ishin anëtaret e këshillit: prof. Emil Lafe, akad. Ilirjan Malollari, akad. Jani Thomai, prof. Valter Memishaj, akad. Pëllumb Xhufi, prof. Neritan Ceka, akad. Dhimitër Haxhimihali dhe drejtori ekzekutiv i QBAE-së prof. Irakli Koçollari.

Ndërsa janë hartuar preventivat orientuese e platformat paraprake në bashkëpunim me përfaqësues të ASA-s, me anëtarë të Asamblesë e të komisioneve e në konsultim

me ASHAK-un, si dhe është konfirmuar miratimi i tyre në parim, në takimin e kësaj të hëne u diskutua listimi i tërë stafeve të studiuesve të veprave përkatëse, me synimin që të përgatiten listat e plota të atyre që do të merren me hartimin e tyre.

Për të tria veprat u diskutuan format e bashkëpunimit me institucionet e tjera, nevojat për infrastrukturë e personel ndihmës.

Hartimi i « Historisë së shqiptarëve » u vlerësua që mund të fillojë punë shumë shpejt e të realizohet në kohën e parashikuar, duke u theksuar se ka mjaft të dhëna, prova e dokumente të reja që bëjnë të domosdoshme shkrimin e saj.

Puna me « Fjalorin e madh të shqipes » do të nisë së shpejti. Në këtë vepër do të ketë mbi 100.000 zëra leksikografikë (mbi 90.000 fjalë dhe mbi 10.000 njësi frazeologjike).

Puna e studiuesve synon që të pasqyrojë sa më gjerë leksikun e shqipes me të gjithë përbërësit e tij: fjalë, kuptime, nuanca mbishtresore, lidhje sintagmatike të lira e frazeologjike, lidhje paradigmatike, të dhëna gramatikore, stilistike e të përdorimit, shënime plotësuese dhe etimologjike, etj.

Në aspektin kombëtar, Fjalori do të bëhet shprehësi më i plotë i pasurisë, i larmisë, i forcës dhe i bukurisë së gjuhës shqipe, i mundësive që jep ajo për të gjitha fushat e veprimtarisë e të krijimtarisë.

Enciklopedia shqiptare, çka përbën ndërmarrjen më të vështirë e më voluminoze, përfundimisht, vlerësohet të realizohet në dhjetë vëllime e në një kohë sa më të shkurtër, për pesë vjet.

Në takim, për të tria veprat u diskutua edhe bashkëpunimi i ngushtë me ASHA-në në Kosovë dhe Institutin Albanologjik në Prishtinë dhe më pas u dhanë udhëzime për ngritjen e mjediseve të reja të punës për Qendrën e Botimeve Albanologjike dhe Enciklopedike.

Akademia jonë e Shkencave, në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, ka marrë rolin organizator e financues në hartimin e këtyre tri projekteve

madhore shqiptare; « Enciklopedia shqiptare », « Fjalorit të madh të gjuhës shqipe » dhe të Kuvendit të Albanologjisë që do të mbahet në nëntor të këtij viti. Kështu ASH-ja realizon një prej objektivave kryesore të reformës së këtij institucioni, atë të kryerjes prej saj të rolit strategjik në zhvillimin cilësor të shkencave albanologjike.

---- ----
----
----- ----
-----