Ballina Lajme nacionale A është i sigurt aplikacioni që dje lansua për tërheqjen e 10%...

A është i sigurt aplikacioni që dje lansua për tërheqjen e 10% të trustit, sqaron profesori universitar

15
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

 

Mosfunksionalizmi i faqes kryesore në afatin e caktuar kohor që Fondi i Kursimeve Pensionale ka promovuar për ditë më radhë , ka ngjallur shumë reagime.

Si alternativë për aplikimin për tërheqjen e 10% të Trusit u dha faqja (https://bentenapp.azurewebsites.net/). Sa i përket kësaj profesori univeristar, Blerim Rexha  në Fakultetin e Inxhinerisë  Eklektrike dhe Kompjuterike  ka dhënë variantin e një skenari të sulmit kibernetik që lehtë mund të i bëhej aplikacionit në fjalë.

Por aplikacioni në formën që është prezantuar (https://bentenapp.azurewebsites.net/) kërkon edhe shumë punë administrative (back office) nga zyrtarët e Trustit – sepse ky ueb aplikacion nuk ka autentikim! Një (keq)përdorues ka mundësi të aplikoj për krejt qytetarët e Kosovës. Algoritmi i gjenerimit të numrit personal (modulo 11) nuk është sekret, dhe një aplikacion i thjesht mund të gjeneroj për disa sekonda krejt numrat personal të qytetareve të Kosovës (detyrë klase për studentët ). Pastaj sulmuesi jep vetëm llogarinë e tij, në formatin e kërkuar, dhe në faqen e dytë disa numrat të telefonit dhe disa email adresa! Një skenario sulmi kibernetik lehtë i implementueshëm me veglën BurpSuite.Trusti do të ndalte një sulm të tillë, duke aplikuar teknikat e mbrojtjes me reCAPTCHA. Numri i kërkesave paralele do të zvogëlohej, sikur të përdorej edhe ndonjë algoritëm për ndarje p.sh në bazë të shifrës së fundit të numrit personal (çift/tek) apo ndarje edhe në grupe tjera që do ta zvogëlonte kërkesën.Aplikacioni është i thjeshtë për përdorim, dhe vërehet qartazi se zhvilluesit e ueb aplikacionit këtu kanë bërë kompromis në dobi të thjeshtësisë së përdorimit (usability) e për më shumë punë krahasuese në “back end” edhe për më shumë punë (manuale në back office) për zyrtarët e Trustit.Nga aspekti i besueshmërisë (reliability) ueb aplikacionit i mungon edhe nga një email/sms konfirmues, për përmbylljen me sukses të aplikimit.Trustit tani i mbetet puna më e vështirë – të vërtetoj se kërkesa e parashtruar është legjitime, pra secili qytetarë e ka bërë kërkesën për vete dhe llogaria bankare e dhënë është e parashtruesit të kërkesës. Punë të mbarë!”, ka sqaruar Rexha.

Në anën tjetër Fondi i Sigurimeve Pensionale ka siguruar kontributdhënësit se të dhënat e tyre janë të sigurta, si dhe ka njoftuar se faqja kryesore është funksionalizuar./21Media

The post A është i sigurt aplikacioni që dje lansua për tërheqjen e 10% të trustit, sqaron profesori universitar appeared first on RTV21.

---- ----
----
-----
-----