Ballina Lajme nacionale A do të shënojë rritje të pjesëmarrja e votuesve në zgjdhjet e...

A do të shënojë rritje të pjesëmarrja e votuesve në zgjdhjet e 6 tetorit?

16
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Analistët në Kosovë flasin për zgjedhjet që do të mbahen me 6 tetor.

Ka filluar tradicionalisht që pjesëmarrja në zgjedhje vendore të jetë e ulët ne Kosovë.

----

Pasi grafikat theksojnë rëniën e votuesve, analisti, Armend Muja, ka folur rreth shifrave dhe po ashtu se kah po shkon ky trend.

Sipas Muja, Kosova do të shënoj rritje të pjesëmarrjes së votuesve në zgjdhjet që do të mbahen me 6 tetor.

“ Në vendvotimi kriza ka fillu në vitin 2010, daljet në fillim 60-70% ka qënë një fenomen i ka shpërfaq disa elementa të tjera të liga që bëhën aty. Vjedhjet ndërpartiake dhe intrapartiake e mbysin demokracionë që nga viti 2011 ka ramje entuziaste 40-43%. Kosova i ka normalisht 1.8 milionë votues nga ta 1.3 janë rezident dhe tash në zgjedhjet kanë me dalë midis 700-800 mijë votues jo më shumë se 60%”, ka thënë Muja.

Sipas Mujës ky trend i rënies së votuesve të rijnë dhe mos interesimi i tyre për të marrë pjesë në zgjedhje vjen si humbja e entuziasmit e rinjve në partitë poltike aktuale.

“ Arsyet që nuk dalin për të votuar kryesisht janë gjenerata të reja që nuk kanë mundur me gjetë ndonjë entuzizëm në asnjë prej partive potlike qoftë për shkak të ofertës dhe pamundësive dhe me lidh me gjuhën e fushatës, është e vështirë për një të ri që mirret me intelegjencë artificiale, pastaj mi tregu për inovacionet poltike, është dekurajim për vote”, ka thënë Muja.

----- ----