Zbulohet anija me thesar në vlerë 17 miliardë dollarë
15:37 | 26 Maj 2018

 

Zëvendës presidenti i këtij instituti Rob Munier tha se lajmi ishte mbajtur sekret për tri vjet që nga gjetja, ‘në shenjë respekti’ ndaj Qeverisë së Kolumbisë.Lokacioni i saktë i anijes konsiderohej për një kohë të gjatë si njëri nga misteret më të mëdha detare.

San Hose gjatë betejës me anijet britanike më 8 qershor 1708 u fundos së bashku me 600 udhëtarë dhe anëtarë ekuipazhi. Anija kishte me vete edhe ari, argjend dhe smaragd në vlerë 17 miliardë dollarë dhe është çështje e kontestit juridik ndërmjet disa kombeve dhe kompanive private.

Para disa javësh, UNESCO i bëri thirrje Kolumbisë që të mos eksploatojë mbetjet e anijes, lokacioni i saktë i së cilës është sekret shtetëror. Thesari i paprekur për momentin ndodhet në fund të detit.

Atalanta Kërçyku