Viti i Ri Islma

0

Në mbrëmjen e sotme (e premte) mbaronon viti 1435 dhe nëser fillon viti 1436, ku shenohet si viti i ri Islamik Hixhri. Dita e fundit e muajit Dhul-Hixhe dhe fillimi i muajit Mauharrem llograitet si ndrrimi i Vitit Islamik, andaj dita e parë e muajit Muharrem të vitit të parë Hixhri ka qëlluar në ditën e Premte 16 korrik të vitit 622, ku Pejngameri Muhammedi a.s u shpërngul nga Meka në Medine.

xhamia_e_qabes_-_meke_1_20110830_1877806456

Kryetari i Bashkësis Islame në Bujanoc Sulejman Fejzullahu në rrjetin e tij social Facebook, uron besimtarët mysliman për ndrrimin e motëmotve duke shtuar se këtë natë ta kalojmë me mirëqenie, paqw dhe dashuri vëllazërore.

 

Viti i ri i hixhretit per ne muslimanet,nuk eshte vetem se nje date gjegjesisht nderrim i motmoteve,ai paraqet ngjarjen,e cila ka lene gjurme te thella, ne shoqerine muslimane dhe me gjere. Te gjithe ne perkujtojme migrimin e Pejgamberit a.s., largimun e tij nga vendlindja, qe te aplikojne islamin me lirshem I derguari i Allahut, Muhamedi a.s. percolli mesazhet hyjnore dhe i bene te ditur gjithe civilizimeve dhe shoqerive, se njerezimi ka nevoje per ndryshime dhe per nje ardhmeri te ndritur. Hixhreti eshte simbol i Vendosshmerise ne besim Dashurise ndaj Pejgamberit a.s. Vellezerimit dhe Simbol i lartesimit te fjales se Allahut xh.sh. Lusim Allahun fuqiplote, qe te na fal gabimet e vitit te kaluar, duke e lutur gjithashtu Allahun e plotfuqishem qe te kemi nje vit te bereqëtshem me plot suksese. Me rastin e Vitit te Ri islamik, ne emer timin personal dhe ne emer te Keshillit te Bashkesise Islame te Bujanocit, i pergezoi te gjithe besimtaret musliman, me deshiren qe naten e nderrimit te moteve ti kalojne ne mireqenie, paqe dhe dashuri vellezerore.

 

Vit Hixhri ka 354 ditë, kjo është koha që hëna rrotullohet 12 herë rreth tokës. Viti Hixhri është 11 ditë më i shkurtër se viti diellor që përdorim ne. Viti hënor Hixhri është i përbërë nga dymbëdhjetë muaj. Meqë kalendari Islam hënor është 11 gjerw në 12 ditë më i shkurtër se sa kalendari Georgian diellor datat e vitit të ri Islam ndërrojnë çdo vit në kalendarin diellor.

----- ------- --------------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »