Sot Dita ndërkombëtare për parandalimin e luftërave…

0

Më 5 nëntor të vitit 2001, Asambleja e OKB-së deklaroi 6 nëntorin si Ditën Ndërkombëtare për Parandalimin e Shfrytëzimit të Ambientit në Luftëra dhe Konflikte të Armatosura.

20141106075417534620

“Ne duhet të përdorim të gjitha mjetet që kemi në dispozicion, nga dialogu dhe ndërmjetësimi për të parandaluar diplomacinë, të mbajnë shfrytëzimin pa kriter të burimeve natyrore, nxitjen dhe konfliktet e armatosura dhe destabilizimin e themeleve të brishta të paqes”, është mesazhi i Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara, Ban Ki-moon.

Kjo ka për qëllim edukimin e njerëzve rreth efektit të dëmtimit të nga luftrat dhe konfliktet e armatosura.

Shumë njerëz nëpër botë, përfshirë zyrtarë qeveritar, shkencëtarë, gazetar, mësues, dhe njerëz të biznesit, zbatojnë Ditën Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për Parandalimin e Shfrytëzimit të Ambientit në Luftëra dhe Konflikte të Armatosura. Këta që janë pjesë e kësaj dite diskutojnë rreth asaj se sa ndikojnë luftërat në dëmtimin e mjedisit natyror. Ata gjithashtu punojnë bashkë për të gjetur rrugë të limitojnë shkatërrimet e mjedisit të shkaktuar nga konfliktet e armatosura dhe luftërat.

Seminare, fjalime, leksione, artikuj informues, biseda në radio, aktivitete në klasë nëpër shkolla që fokusohen në pikat kyçe janë disa nga ngjarjet që zhvillohen me rastin e kësaj ditë nëpër botë. Njerëzit mësojnë dhe shfaqin informacione rreth rrezikut të teknologjisë së re në luftëra të tilla si municionet e uraniumit, e cila paraqet kërcënim të panjohur për mjedisin. Njerëzit rreth botës janë bërë gjithashtu të vetëdijshëm për përpjekjet që duhet të merren për të kufizuar shkatërrimin e mjedisit të shkaktuar nga konfliktet.

Kjo ditë nuk është festë publike kështu që jeta publike nuk është e prekur.

Luftërat dhe konfliktet e armatosura kanë shkaktuar mjaftë dëme në mjedisin natyror. Për shembull, janë shkatërruar kultura, furnizimi me ujë është helmuar dhe pyjet janë djegur.

Teknologjia e re që është përdorur për luftëra nënkupton se shkatërrimi dhe dëmtimi i mjedisit është shumë serioz dhe me pasoja afatgjate për të keq.

----- ------- --------------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »