Shtesat gjatë shtatzënisë mund të zvogëlojnë rrezikun e autizmit
12:12 | 08 Janar 2018

Nëse shtesat e caktuara me vitamina dhe minerale, të marra para ose gjatë shtatzënisë, mund të zvogëlojnë rrezikun e autizmit, është një pyetje e debatueshme. Besohet se çrregullimet e spektrit autistik ndikojnë në 1 në 68 fëmijë në Shtetet e Bashkuara dhe prevalenca e tyre mund të jetë në rritje. Përkundër kësaj, shkaqet e sakta dhe faktorët e rrezikut të përfshirë ende janë të fshehura në mister. Askush nuk e di pse ndodhin autizmi dhe se si mund të parandalohet. Gjatë viteve, disa studime kanë shikuar lidhjet mes statusit ushqimor të nënës dhe aftësive njohëse të pasardhësve të saj. Gjetjet e deritanishme kanë qenë të papërcaktueshme, por shkencëtarët besojnë se kjo linjë e pyetjes mund të ndihmojë përfundimisht në zgjidhjen e enigmës së autizmit, transmeton Indeksonline. Për shembull, hulumtimet e mëparshme kanë treguar një marrëdhënie në mes të vitaminës D dhe autizmit. Në mënyrë të ngjashme, defekte të tubit nervor  domethënë, defekte të lindjes së trurit, shtyllës kurrizore ose palcës kurrizore që ndodhin shumë herët në shtatzëni, mund të parandalohen nga marrja e acidit folik nga gratë shtatzëna. Për këto arsye dhe të tjera, gratë shtatzëna janë të rekomanduara për të marrë multivitamina dhe shtojcave të acidit folik gjatë shtatzanisë.
Aurela Hoxha