Shkencëtarët ‘ringjallin’ kafshën parahistorike në një robot
13:10 | 18 Janar 2019

Studiuesit evropianë kanë animuar një krijesë parahistorike me katër këmbë që ka jetuar para dinosaurëve, për të studiuar ecjen e saj dhe duke bërë kështu një model robotik si prototipi i saj 280 milionë vjet më parë. Modeli është rezultat i një hulumtimi tërësor nga një ekip multidisiplinash i udhëhequr nga John Nyakatura i Universitetit Humboldt, Berlin, i cili botoi një letër mbi inxhinierinë e kundërt në revistën Nature.

Animimi u bë i mundur nga skeleti dhe fosilet e gjurmëve të tij. Shkencëtarët skanuan skeletin në tre dimensione dhe dolën me një model dixhital 3D që mund të animohej.

Megjithatë, nuk ishte e mjaftueshme për të përcaktuar se si krijesa ecte, pasi ajo varet nga një sërë faktorësh si sasia e kërcit, këndi në të cilin mund të përkulë shpinën si dhe parametra të tjerë. Shkencëtarët u përpoqën të përcaktojnë një sërë lëvizjesh për çdo model të përbashkët dhe “të detyruar”  në modelin dixhital për të ecur brenda gjurmëve.

Shikimi i OroBot në veprim i lejoi ata të vërtetonin parashikimet e tyre, të cilat i kundërshtojnë disa hipoteza të mëparshme. Për shembull, hulumtuesit tani besojnë se hardhuca parahistorike ishte në gjendje të largohej nga uji më larg se sa besohet më parë.

The post Shkencëtarët ‘ringjallin’ kafshën parahistorike në një robot appeared first on Gazeta Online INSAJDERI.

Kejvina Kthella