Shenjat që tregojnë se sheqeri i gjakut është shumë i lartë
14:50 | 16 Tetor 2017

Niveli i sheqerit në trup tregon sasinë e glukozës në gjak, e cila është një lloj sheqeri që i jep energji trupit.

Ne përmes ushqimit konsumojmë glukozë, e cila shpërndahet në të gjitha qelizat e trupit. Glukoza e lartë e gjakut (sheqeri i gjakut) ose teknikisht hiperglicemia, ndodh kur trupi nuk mund të përdorë siç duhet glukozën (diabeti i tipit 2), ose ka sasi të pamjaftueshme të tij (diabeti i tipit 1). Nëse kjo do të zgjasë për shumë, për shembull për muaj apo vite, pjesët e caktuara të trupit, duke përfshirë veshkat, enët e gjakut, nervat dhe sytë, do të dëmtohen përgjithmonë. Tek diabetikët, nivelet e sheqerit në gjak mund të rriten për shkak të faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë: -mbi-trajtimin me hipogliceminë (sheqerit në gjak ulët) -mungesa e ushtrimeve -stresi -dehidratimi -ilaçe të caktuara, si steroidet. Rritja e nivelit të sheqerit në gjak nuk do të thotë domosdoshmërisht që ju keni diabet, pasi sheqeri i lartë i gjakut është simptomë e diabetit. Në disa raste, njerëzit me hiperglikemi nuk përjetojnë ndonjë shenjë të gjendjes. Megjithatë, këto janë simptomat më të zakonshme të sheqerit të lartë të gjakut: -Urinimi i shpeshtë gjatë natës -Shikim i turbullt -Vështirësi për t’u përqëndruar -Gojë e thatë -Impotencë -Infeksionet periodike -Shërim i ngadalshëm i plagëve -Probleme të stomakut -Lodhje ekstreme -Shtim i etjes dhe urisë -Lëkura e thatë -Yndyrë e tepërt në bark apo shtim në peshë -Probleme nervore etj.

Vildane Zeneli