Sh.m “Sezai Surroi” në hall me veshjet ekstravagande të nxënësve

2

Dëshira e të rinjëve për t`iu përngjarë deri në detaje bashkëmoshatarëve të tyre evropianë, ka marrë përmasa të mëdha. Emancipimi i rinisë shqiptare po vihet re gjithnjë e më tepër në sjelljet e tyre, botëkuptimin dhe sidomos në mënyrën e te veshurit. Kjo tendencë nxitet nga dëshira e brezave të sotëm për të qenë sa më shumë modernë, trend dhe ekstravagandë. Veshje provokative dhe mungesë e kodit të veshjeve janë problemet që nisin që me fillimin e vitit shkollor.

shkollabujanocsezaisurr2

Të gjitha institucionet kanë një etikë kodi të veshjes që duhet zbatuar, mirëpo a po zbatohet ky kod i veshjes edhe në shkollëm e mesme “Sezai Surroi” në Bujanoc nga nxnëset, RTB dhe BujanociNet sot ka mësuar më shumë se në ç’mënyrë paraqiten femrat në shkollë. Sipas Muhamet Jasharit zëvëndës drejor në shkollën e mesme “Sezai Surroi“ dhe profesor mbi 20 vite thot se, edhe shkolla ka një etikë kodi të veshjes mirëpo gjeneratat po ndryshojnë dhe gjithçka mvaret nga edukata familjare. Si institucion përmes pedagoges dhe psikologes së shkollës mundohen që femrave t’i japin këshilla në lidhje me veshjet e tyre të ekzsagjëruara. Ka raste kur ka pasur vajza të veshura në mënyrë provokuse mirpëo janë marë edhe masa disciplinore thot Jashari. Duke u nisur edhe nga parimet e fesë islame e cila ndalon këtë lloj veshjesh për femrën muslimane, në shkollë mbahen ligjerta përmes telogogëv, thot prfoesor Muhamet Jashari. Po ashtu edhe ligji i cili ka qenë më herët, ka ndryshuar dhe tani është më ndryshe, ëhstë më trendy, mirëpo pjesa më e madhe e rrespektojn kodin e veshjes por gjithçka varet nga gjeneza familjare. Çdo person ka të drejtën dhe lirinë të ndërtojë modelin e jetës së tij në përputhje me kënaqësitë shpirtërore individuale, por jashtë ambjentit institucional dhe në përputhje me kodin e etikës përfundon Jashari. Përveç ambjenteve të argëtimit siç mund të jenë lokalet, restaorantet dhe pub-et, disa nga femrat paraqiten më të njëjtën veshje aspak të përshtatshme dhe në shkollë, duke shkelur kodin e etikës, por kjo gjë i pengon pjesës tjetër të vajzave në shkollë dhe të cilat nuk ia kanë lakmi aspak moshatareve të tyre. Trupi është stolia e njeriut, është virtyti i lartë i tij kurse për femrën ai është pjesa më me vlerë e qenies së saj. Qëllimi i veshjes islame është që femra të ruajë integritetin, ndershmërinë dhe modestinë e saj tha teologu Seid Hamidi professor në shkollës e mesme “Sezai Surroi” i cili tregoi se përmes ligjeratave mundohet që të jap këshilla të shumta në këtë drejtim. Ligji ka ndryshuar dhe neve nuk kemi ç’të bëjm, e vetmja që na mbetet është që përmes këshillave ti ndimojnë dhe ti vetëdisojm nxënëset ferma që janë në shkollë. Kohërat kanë dnryshuar dhe gjeneratat e sotme dëshirojnë të jenë më të mirë andaj edhe ligji i ka liruar, tha professori Hisen Saqipi. E nevojshme është edhe që fëmija ta ndiejë se shkolla është një instrument në shërbim të së ardhmes dhe për ta trajtuar veçmas çështjen e edukimit moral ose qytetar në shkollë. Për dallim nga shkolla “Sezai Surroi” Shkollat e mesme në qytetin e Vranjës kanë vendosur rregulla strikte që asnjë vazj nxënësnëse, nuk guxon të hyj në shkollë e veshur në mënyrë ekstravagante, apo edhe me tualet, këtë opcion e kanë përkahur dhe kanë menduar ta aprovojnë edhe shkolla “Sezai Surroi” në Bujanoc.F.Rexhepi./BujanociNet/

Shpërndaje në rrjetet sociale.

2 Komente

  1. Sevdail Bujanoca on

    O sama shpejt bene ket LIgj se as nje ska me mbet e Virgjer.Ne Zvicerr vishen Prostitutkat keshte si vishen nexneset e Shkollave tona Marre.

  2. Normal profesori ja lyp nxanses numrin per not dhe le takim me ta ku mes me pas veshje te flliqur Tani…

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com