Serbët nga Bujanoci festuan festën Shën Jellena në fshatin Tërnoc i madhë (Foto)

0
Foto: bujanovacke.co.rs

Foto: bujanovacke.co.rs

Serbët nga Bujanoci festuan sot festën e Shën Jelena në kishat e Kostandinit dhe perandoreshës Jelena në Tërnoc të madhë, fshati ky i banuar etnikisht nga shqiptarët.

Serbët nga Bujanoci tradicionalisht shkojnë në Shën Jelenën çdo vit në kishën e cila ndodhët në fshatin Tërnoc i madhë, thotë mediumi Jugpress në liturgjinë e shenjtë që këtë vit gjithashtu shërbeu peshkop Pahomije nga Vraja me një priftëri.

Foto: bujanovacke.co.rs

Foto: bujanovacke.co.rs

E veçanta e këtij viti është sepse në këtë kishë për herë të parë në këtë vend lidhën kurorë Dragan Miliç dhe Jelena Stoshiç nga Bujanoci.

Çifti nën drejtimin e Pahomije, dhe Jelena ishte gjithashtu një kuma në festimin e këtij viti.
Për t’u përgatitur për sallatën e vitit të ardhshëm do të jetë kujdestari i sapoemëruar Zoran Stoshiç nga fshati Rakovac.

Foto: bujanovacke.co.rs

Foto: bujanovacke.co.rs

Tempulli i faljes në Tërnoc të Madh daton nga koha e Nemanjicit. Ajo u rrënua në 1878 dhe u rivendos në vitin 1937 dhe u rindërtua në vitin 1990, shkruan Jugpress.

Që nga ajo kohë, në këtë tempull, një herë në vit, në festën e Shën Jelena, liturgjia shërben në praninë e shumë piktorëve nga Bujanoci dhe zonat përreth.
Serbët e fundit u larguan nga Tërnoci në vitet 70 të shekullit të kaluar, ka shkruar Jugpress.
Peshkopi i Vrajës Pahomija çdo vit në varrezat e fshatit i shërben rëndësisë së të gjithë serbëve të dalë në pension, varrezat e të cilëve janë shkatërruar prej kohësh./Jugpress.com/

Foto: bujanovacke.co.rs

Foto: bujanovacke.co.rs

----- -------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »