Sërbër kan të drejt ta prodhojnë rakinë, shqiptarët “JO” duhanin

0

Të premten e kaluar në fshatin Tërrnoc të komunës së Bujanocit, policia ka konfiskuar duhan të pa përpunuar në tri famlijet e këtij vendbanimi. Pasi që kultivimi i duhanit ka qenë burim kryesorë i të ardhurave finansiare për familjet shqiptare ka ngjallur reagime të shumta në mrbotjtjen e familjeve shqiptare sespe kultivimi i duhanit prej kohësh është burim finansiarë për kafshatën e bukës.

rakija

Nuk është vetëm kultura e duahnit ajo e cila prodhohet nga qytetarët e komunës së Bujanocit, pothuajse çdo familje e nacionaliteti serb prodhonë pije alkoholike apo raki e njohur si “Domaça” (raki shtëpiake) mjaftueshëm për nevoja shtëpiake dhe për shitje në treg. Sipas juristëve edhe në baza ligjore shitja e alkoholit të prodhuar nga vetë qytetarët apo prodhuesit e rakijës kërkon kushte ligjore me dispozita ligjore qoftë e shitur edhe në sasi të vogla prej një litre në treg ilegal jo i kontrolluar, është e jashtëligjshme, pasi që kjo pije alkoolike e cila nuk është e kontrolluar vlohet në kazanë në kushte shtepiake pa mbatjen e etanol-alkoolit ka pasoja fatale dhe vdekjeprurëse. Në tregun e gjelbërt në qytetin e Bujanocit sot takum mëse tre podhues të nacionalitetit serb te pijës alkoholike rakijës e prodhuar nga kumbullat ose rrushi i cili prodhohet në kushte shtëpiake, shitet në treg nga tregtarët serb të cilt mirren mëse 20 vite me këtë veprimtari. Njëri nga tregtarët serb inxhinier i bujqësisë tha se. “rakijën e prodhon vetë gati 20 vite dhe e shet në një vend me një metër katror në treg”. Tregtari tha se çdo vit i prodhon nga 100 litra raki e cila është e vluar dhe ka shijen 45 deri në 50 grad celzius. Blerësit më së shumti e blejnë në kohë të fetsave blihet për qef dhe për aperitiv e njohur si raki e prodhuar në shtëpi. Edhe disa prodhues të tjerë prodhonin të njetën raki të cilën po ashu e shesin me sasi të vogla afro një litër në një shishe çmimi është nga 500 deri në 800 dinarë. Ai pengon dikush që shesin këtë pije alkoholike në treg nga ana e nacionaliteti serb e cila me rregullla duhet bërë laborati duhet matur etanol-alkoholi, sipas tregtarëve për shitjen e këtij produkti paguajn në treg vendin si shitës të rregullt dhe nuk kanë asnjë problem nga askusht. Sipas ekonomistve të gjitha produktet ushqimore që kanë një akcizë dhe paguhet tatim nuk guxon të shitet në rrugë. Alkooli, cigarja, derivatet e naftës dhe kafja, llogariten si artikuj të luksit dhe në baza ligjore janë të ndaluara shitja e tyre në rrugë, pa kryerjen e laboratit pasi që edhe alkooli i cili prodhohet në baza shtëpiake në kazane nuk i lejohet shitja ilegale, pasi që dihet se është pije alkoholike dhe pa kaluar kontrollin mund të ketë edhe pasoja fatale që mund të kushtojnë me jetë, Ndërsa ligji mbi duhanin parasheh disa kushte ligjore personi ose duhet të ketë tokë në prondësi të vetën të jetë i regjistruar si prodhues duhani ose të prodhoj duhan në emër të qiradhënësit i cili duhet të ketë së paku 5 hekter tokë dhe në këtë mënyrë të mbrohet në mënyrë juridke. Në lidhje me këtë çshtje si konfisikimi i duhanit i cili ndodhi në familjet shqiptare të aksionit policor të ndërmarrë ditëve të fundit në Sërbi dhe shtija e pijeve alkoholike të pa kontrolluara në treg nga nacionaliteti serb, ne morrëm edhe opinionin e juristit. Sipas juristit ka një ligjë i cili është i njohur për të gjithë dhe mbron juridikisht prodhuesin e duhanit. Prodhuesi duhet të kenë pronë në pronësi të jetë i regjistruar si pordhues apo edhe nëse merr në pronësi tokën e ndonjë qiradhënësi i cili duhet të ketë 5 hekter tokë. Kjo është mënyra që prodhuesi i duhan të ketë mborjtje jurdike vetëm nëse posedon kontratë relevante apo tokë të dikujt në shfyrtëzim, pasi që kultura e duhanit ka gjithashtu akcizën e cila i përmban kushtet e cakturara. Jursiti tregon se edhe industria e duhanit ka një monopol të vetin andaj të gjithë ata të cilët nuk e dinë jursiti apelon që të informohen qytetarët dhe të mos kenë pasoja. Sa i përket pijeve alkoholike në rastin konkretë shitja e alkoholit të prodhuar nga vetë tregtarët apo prodhuesit e rakiës nga serbet, kërkon kushte ligjore me dispozita ligjore qoft e shitur edhe në sasi të vogla prej një litre në treg apo jo legal jo i kontrolluar është e jashtëligjshme është punë që shtetit apo organeve kompetente të cilat duhet të marrin masa pasi që kjo pije alkoholike e cila nuk është e kontrolluar vlohet në kazanë në kushte shtepiake pa mbatjen e etanol-alkoolit ka pasoja fatale dhe vdekjeprurëse. Nëse duhani i paparëpunuar dhe i pa konktraktuar është konfiskuar a duhet të vlejë kjo edhe për artikujt tjerë që kanë një akcizë dhe të ndërmirren masa mbetet të shihet në të ardhmën./BujanociNet/

 

----- -------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »