Qyteti italian mirëpret beben e parë pas 28 vjetësh
14:56 | 29 Janar 2016

Një qytet i vogël në veri të Italisë, Ostana që shtrihet në malet e Piedmong, është duke festuar lindjen e foshnjës së parë që prej viteve 1980.

italia

Kryetari i Ostanës, Giacomo Lombardo u shpreh se lindja e këtij fëmiu është një “ëndërr e bërë realitet” për këtë komunitet të vogël, transmeton Klan Kosova. Pablo ka lindur në spitalin e Turin javën e kaluar, kështu duke e rritur numrin e banorëve në këtë vend në 85, edhe pse vetëm gjysma e këtyre banorëve jetojnë në këtë vend. Kryetari, Giacomo Lombardo, u shpreh se në vitet 1900 ky qytet kishte rreth një mijë banorë, mirëpo nataliteti filloi të bie dukshëm pas Luftës së Dytë Botërore. “Rënia e vërtetë filloi në vitin 1975,  e që nga viti 1976 deri më 1987 kanë lindur 17 fëmijë, e që nga ai vit nuk kishte më lindje të reja, derisa lindi Pablo”. Ostana është duke tentuar që të ngris numrin e popullësisë, e këtë gjë po tenton ta bëjë duke hapur vende të reja të punës. Prindërit e Pablos, Silvia dhe Jose, kishin në plan të zhvendoseshin nga ky qyetet para pesë viteve, mirëpo qëndruan aty për shkak të punës. Ky nuk është qyteti i vetëm në Itali që përballet me probleme të natalitetit si dhe numrit të vogël të popullësisë. Shumë qytete të vogla italiane janë duke u përballur me këto probleme, për shkak se shumë të rinj janë duke u zhvendosur për të gjetur punë në qytete të mëdha. Në disa qytete madje kanë ofruar shtëpi falas për ata që dëshirojnë të jetojnë aty. Ostana ardhjen e Pablos e festoi me një festë të madhe dhe në hyrje të qytetit ishte një fotografi e madhe e një lejleku që në sqepin e tij kishte një pako të vogël blu.
Aurela Hoxha