Programi i intelegjencës artificiale zbulon dhjetra sinjale ‘aliene’ nga galaktika e largët
20:00 | 12 Shtator 2018

Hulumtuesit në Kërkimin e Inteligjencës Jashtëzakonore, ose SETI, përdorën një algoritëm për mësimin e makinës për të shqyrtuar një sasi të dhënash të mbledhur nga Teleskopi i Virxhinias së West Virginia një vit më parë. Ajo gjeti 72 sinjale radioje që buronin nga galaksija FRB 121102.

“Jo të gjitha zbulimet vijnë nga vëzhgime të reja”, tha Pete Worden, drejtor ekzekutiv i Iniciativave të Përparimeve, një projekt SETI, në një deklaratë. “Në këtë rast, ishte një mendim i zgjuar, origjinal i aplikuar në një skedar ekzistues. Ajo ka avancuar njohuritë tona për një nga misteret në astronomi “, transmeton lajmi.net.

Shpërthimet e shpejta të radios mbeten një nga fenomenet më habitëse në univers. Vetëm rreth 30 ngjarje janë konfirmuar që kur janë zbuluar mbi një dekadë më parë dhe çdo flakë zgjat vetëm disa milisekonda.

Disa astronomë besojnë se janë tepër të zakonshëm, por teknologjia jonë e tanishme nuk është mjaft e ndjeshme për të zbuluar ato vazhdimisht. Shkencëtarët kanë propozuar një numër të teorive rreth asaj që shkakton sinjale misterioze, duke filluar nga vrimat e zeza dhe yjet e neutroneve tek materia e errët dhe qytetërimet e huaja. /Lajmi.net/

Kejvina Kthella