Pritet ngritje e çmimeve të cigareve
09:58 | 26 Mars 2015

Nga muaji prill 100 lloje të cigareve më të shitura do të shtrenjtohen, të gjithëve do ti rritet çmimi për 10 dinarë për paketë, kjo do të thotë se rritjen më të lartë në përqindje do të kenë cigaret që kanë çmim më të ulët tani. Pas gati gjysëm viti të luftës me çmimoret e vërteta në mes të prodhuesve dhe distributerëve të cigareve në serbi, i pari për ngritjen e çmimeve ka vendosur Fillip Morisi nga Nishi. cigare Të cilët kanë shtrenjtuar komplet asortimanin. Cigaret më të lira bond qëkushtojnë 155, deri te dyfish më i shtrenjti Parlamenti i cili ka çmimin 290 dinarë. Për më të lirat do të paguhet për kuti 6.45%, kurse për më të shtrenjtat, 3.45%. Në fabrikën e Nishit nuk kanë dëshur të komenton këtë vendim, të njejtin qendrim e kanë edhe prodhuesit e tjerë sepse politika e çmimeve është sekret i punës, shkruan në të përditshmën Blic. Rënja vjetore e shitjes së cigareve mesatarisht kap shifrën 9%. Prodhuesit luftojn me konkurencën jolojale, edhe përkundër rezultateve të lakmueshme në luftën kundër ekonomis së zezë, tregu ilegal i prodhuesve të duhanit nuk ndalet që të jetë i fort. Shteti në treghun ilegal humbë rreth 10 milion euro në vit. Edhe përkundër rënjes së shitjes secila rritje e çmimit do të ndikoj në qarkullim, por nuk duhet harruar që nga momenti kur e gjithë industria ka vendosur ti ulë çmimet, dy herë është ndryshu akciza. Kështu që mesatarisht vetëm rritja e ndarjeve për taksën shtetrore është më e madhe për 5 dinarë. Vlenë të theksohet se në Sërbi cigaret momentalisht për pos Bosnjës janë më të lirat në Europ. E disa lloje janë edhe më të lira se në Bosnje, si shembull Mallboro në Sërbi ka çmimin 2.07 euro në Kroaci 2. 60, kurse në Slloveni 3.90 euro. Këto lloje të cigareve nëpër vendet tjera të Unionit Europian nuk mun ti gjeni më lirë se 4 euroo për pako./BujanociNet/
Aurela Hoxha