Prijësit fetarë po japin kontribout të madh për rininë

0

Mësimi fetarë apo mësimi për leximin e Librit të shenjtë, është traditë e kahmotshme për fëmijët mysliman në Luginë të Preshevës, kjo ka treguar përvojë të jazshtëzakonshme duke kontribouar në avansimin dhe edukimin e gjeneratave të shumta në aspektin fetarë.

xhamia 1

Në kohët e mëhershme duke mos patur mundësi që të studiojnë në vende të ndryshme, hoxhallarët i kanë marë mësimet nga më të moshuarit dhe kështu pastaj e kanë ndjekur rrugën dhe janë bërë hoxhallarë të cilët kanë kontribouar jo vetëm në ruajtjen e fesë por edhe në traditën dhe kulturën tonë. Sadije Ibrahimi nga fshati Osllar është shumë e lumtur që meson leximin e Kur’anit,fm, kjo ka qenë një ëndërr e sajë që të mësoj të falet të bëj Hatme (lexim të Kur’an-it,fm) Sadija vijon mësimin e leximit të Kur’an-it në xhamin e fshatit Osllar nga Imami Berat Alimi. Çdo vit e më shumë po rritet numri i të rinjëve që dëshirojn të mësojn mësimin e shkronjave në gjuhën Arabe dhe leximin e Kur’an-it. tha Imami Berat Alimi. hoxhaAi shtonë se, është kënsqësi të punosh me gjenerata të reja e sidmos t’i mësosh dikujt leximin e Kur’an-it është ndjenjë e vaçantë pasi vet kam qenë nxnëës i këtij Mejtpei dhe kam ndjekur rrugën e të parëve të mi. Mësimi fetar me vite praktikohet edhe nëpër shkolla mirëpo atë çka e dallon mësmin në shkolla dhe mjetepe të Xhamive është se në Mejtep mësohet leximi i Kur’an-it i cili në fund kurorëzohet me Hatme ndërsa në shkolla mësohet sipas plan programit i cili gjithashtu është mjaft i begtashmë, thotë Imam Alimi. Çdo shkornjë ka 10 sevape andaj as nxnësit e imam Beratit nuk hezitojnë të lexonin me krenari atë qka u ka mësuar Hoxha i tyre e paralel edhe të shprehnin ndjenjat e tyre për fenë islame dhe përkushtimin e tyre në këtë drejtim. Të gjitha Shartet e islamit janë zbritur për qëllime të mira dhe për ta shëruar njeriun, respektivisht të riun, ajo që në radhë të parë kërkohet nga i riu musliman, në bazë të ajeteve Kur’an-ore, është edhe besimi i paluhatshëm në Allahun, xh.sh. xhamia 2Në Xhamin e fshait Osllar një herë në javë nxnësit nga imamai i tyre mësojn edhe leximin dhe këndimin e Mevludit, mësojn rreth fesë Islame, kjo Xhami ka edhe korin ku në festa të Bajramit këndojnë Ilahi, ka edhe biblioteken me tituj të pasur të librave. Imami Berat Alimi tha se, është vetë rinia ajo e cila shpreh dëshiren për të iu përkushtuar fesë islame duke mos ndikuar as prindërit të cilt e kanë edhe obligim t’i drejtojnë fëmijet rrugës së drejt dhe kjo më bën edhe më krenar përfundoi Alimi./BujanociNet/

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com