Prezantohet në Egjipt, varri i rrallë 4000-vjeçar
09:14 | 16 Prill 2019

Varri besohet se i përket një zyrtari të quajtur Khuvi, që besohet se ka qenë i rëndësishëm në dinastinë e pestë, një periudhë që shtrihet nga shekulli i 25 deri në shekullin e 24 para Krishtit. Varri është pjesë e një kompleksi masiv në Saqara, në jug të Kajros.

Ai ka formë L-je, një korridor të vogël dhe muret e dhomës kryesore janë të mbushura me piktura disa prej të cilave, shumëngjyrëshe, pavarësisht kohës së kaluar.

Të gjitha këto i kanë bërë arkeologët të mendojnë se mund të ketë patur një marrëdhënie speciale mes Khuvit, një zyrtar, dhe Dedkar Isesit, faraonit të kohës, piramida e të cilit ndodhet atyre pranë.

Ka një teori sipas të cilës ata mund të kenë qenë të lidhur, ndërsa të tjerë thonë se dizajni unik i varrit është rezultat i reformave të faraonit të administratës shtetërore dhe kulteve funerale.

Kejvina Kthella