Prejardhëja e emrit të Vranjës simbas Wikipedia-s (Foto)

0

Një variant për prejardhjen e emrit të qytetit Vranjë (Vrajë) marrë nga një shkrim të faqes Wikipedia.

Vraja

“Emri ngjan te jete i prejardhur nga dialekti verior i shqipes, nga i vranët. Ky emërtim haset edhe te komandanti i Skenderbeut Vrana Konti

Vrana Konti ose Kont Uran Altisferi (? – 1458) ishte një kont shqiptar i shekullit të 15-të dhe një nga bashkëpunëtorët më të afërt e Gjergj Kastriot Skënderbeut. Deri në vdekjen e tij në 1458 ai ishte këshilltar i Skënderbeut dhe një nga komandantët e tij më të mirë..
Vrana Konti ka marrë pjesë në të gjitha betejat e mëdha të Skënderbeut deri në 1458. Ai është i njohur kryesisht për rezistencën e tij si komandant i garnizonit shqiptar gjatërrethimit të parë të Krujë. Atij iu propozua nga Sulltani Murati i II një shumë e madhe parash dhe një post i nivelit të lartë në administratën e osmanëve si një kusht për dorëzimin e tij, por ai e refuzoi këtë ofertë. Në kulturën shqiptare ai është i përfaqësuar zakonisht si një njeri i mençur dhe këshilltar i Skënderbeut [1].”
Marrë nga Wikipedia: http://sq.wikipedia.org/wiki/Vrana_Konti

P/S.
Në komunën e Vrajës, njëri nga fsahtrat edhe sot mban emrin katun. Katun është fjalë shqipe. Pra edhe pse tani nuk ka shqiptarë, kjo dëshmon se Vraja dhe fshatrat e saj deri në vitet 1878 banohej ekskluzivisht me shqiptarë/Malësia e Bujanocit/

Lidhja: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=929689070422566&id=433744513350360

Konaku i pashait, sot muzeu i Vrajës.

Konaku i pashait, sot muzeu i Vrajës.

 

Ura e Bardhe (Beli Most ) . Qart[ shihet se qe te dy objektet nuk kane arkitekture sllave, por kane arkitekture te shtepive te familjeve te kamura shqiptare.

Ura e Bardhe (Beli Most ) . Qart[ shihet se qe te dy objektet nuk kane arkitekture sllave, por kane arkitekture te shtepive te familjeve te kamura shqiptare.

----- -------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »