Nuk pritet shtrenjtim i energjis elektrike
09:58 | 10 Mars 2015

Energjia elektrike nuk mundë të shtrenjtohet prej datës një të muajit prill të këtij viti. Agjensioni për energjetikë i Serbisë deri më sot nuk ka marrë propozim nga elektroekonima e Serbisë për ndrrimin e çmimit të energjisë elektrike , kurse sipas ligjit, çmimi i ri aplikohet 30 ditë nga dita e paraqitjes në fletoren zyrtare iu është thënë “ betës” në këtë Agjension. energjia Kjo do të thotë se rryma nuk mundë të shtrenjtohet deri më 1 prill me të cilën Qeveria e Serbisë është obliguar me marrëveshje me Fondin Monetar Ndërkombëtar. Edhe me ate se në agjension përcillen dhe analizohen të dhënat e harxhimeve, teknike dhe të dhënat ekonomike dhe dokumentacionet e mbetura në këtë rast elektrodistribucioni mënyrën e finalizimit të kontrollimit të kërkesave deri te dhënia e pëlqimit të këshillit nuk duhet të zgjasë shumë. Serbia me aranzhmanin me FMN-në është obliguar që nga 1 prili ta rrisë çmimin e energjisë elektrike për 15 përqind në të cilën bënë pjesë edhe akciza ecila do të caktohet. Nga ana tjetër Ministri i ekonomisë Zheljo Sertiq prêt se këshilltari I privatizimit për shitjen e Telekomit të Serbisë deri verën e këtij viti do të jap këshillat Qeverisë së Serbisë me cilën të drejt duhet të ecë procesi i privatizimit i kësaj kompanie dhe ciltë janë partnerët strategjik. Ai ka shtuar se për këshilltarin për shitjen e telekomit të Serbisë ofertën e ka paraqiturë kompania franceze "Lazard Freres SAS". Me gjithë se ky process nuk është nga dje, numri i madhë i kompanive nuk mundë të marrë pjesë në këtë tender sepse do të pamundësohet të marrin pjesë në procesin e privatizimit në hapin e dytë ka deklaruar Ministri Sertiq në Tv Pink. Kur është fjala për harxhimin e të hollave të cilat do të mirren nga shitja e telekomit, Sertiq ka thënë se qeveria e Serbisë kryesishtë ka marrëveshje me FMN-në që një pjesë e mjeteve rrespektivishtë gjysma, të shkojë në pagesën e borxheve të mbetura, kurse pjesa tjetër do të financohen në investimet e infrastrukturave të mëdha./Bujanocinet/
Aurela Hoxha