Nga truri te buzët. Çfarë e shkakton belbëzimin?
14:52 | 18 Dhjetor 2017
Ne tashmë e dimë se belbëzimi është i lidhur me aktivitetin e pa balancuar të trurit, por mospërfillja e mekanizmave themelorë mbetet e paqartë. Tani studiuesit ofrojnë shpjegime të reja për rolin e trurit në belbëzim, transmeton indeksonline. Shkencëtarët po i afrohen zbulimit të mekanizmit të plotë të trurit që qëndron në mënyrën e të folurit të rrjedhshëm. Belbëzimi zakonisht shfaqet nga mosha e rritur, por ajo vazhdon të jetë prezente te rreth 1 për qind e popullsisë së rritur dhe mund të çojë në një cilësi të ulur të jetës, varësisht nga ashpërsia e saj. Duke krahasuar trurin e të rriturve, shkencëtarët kanë vërejtur se njerëzit që kanë probleme në të folur, përkatësisht belbëzim, shfaqin asimetri në rajonet e trurit, përgjegjës për komunikimin verbal.

Atalanta Kërçyku