Në Prishtinë mbahet debati "Lugina në udhëkryq" (Foto)
22:25 | 22 Shtator 2018
Shoqata ‘Jehona’ me seli në Fushë-Kosovë organizoj sot debat në Prishtinë me temën; ‘Lugina në udhëkryq’, ku morën pjesë përfaqësues politik nga Kosova dhe Lugina e Preshevës, raporton Bujanoci.Net.

Ideja për bashkimin e Luginës me Kosovë ka disa muaj që është dhënë nga presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, i cili madje ka paralajmëruar se për këtë çështje do të diskutoj pas pak ditësh në Bruksel me homologun e tij serb, Aleksandër Vuçiq. Përndryshe, Presheva, Medvegja, dhe Bujanoci janë tri Komuna në jug të Serbisë dhe në lindje të Kosovës, ku jetojnë rreth 80 mijë banorë shqiptarë. në këtë debatë u paraqit dhe një hartë e punuar ku tregon se në Luginën e Preshevës jetojn një numër i madhë i Shqiptarëve të administruara nga Serbia, ku në shkurt të vitit 1992 shqiptarët e Luginës janë përcaktuar për Autonomi Politike Territoriale me të drejtë bashkimi me Kosovën. Ku sot Jehona me seli në fushë Kosovë, organizoj këtë debatë me temën "Lugina në udhëkryq", ku skena politike e Luginës shprehu edhe vullnetin e popullit ku një zëri i than po bashkimit të Luginës së Preshevës me Republikën e Kosovës, duke mbështetur idenë e presidentit të Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, ku këtë burim e tregoj edhe Akademiku i Shkencave dhe Arteve të Kosovës, Nexhat Daci, i cili tha se kjo ide është dhënë nga villa e tijë duke treguar se menjëher pas vdekjes së Ibrahim Rugovës, politikani numër 1 në Republikën e Kosovës është presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi/BujanociNet/

Harta e popullsis të Luginës

Rina Balaj