Në krye të komunes së Medvegjës, një paramilitar i Milosheviçit, që luftoi në Kosovë

0

Pas disa seancash të njëpasnjëshme herë herë me tone të larta e kërcnime, më në fund për kryetar të Komunës së Medvegjës është zgjedhur Dragisa Nikoliç nga grupi i qytetarëve “Gornja Jablanica“ (“Jabllanica e Epërme”), i cili paska fituar 33 vota nga 35 këshilltarë sa ka aktualisht Kuvendi Komunal i Medvegjës.

mweddccc1

Gjurmëve të ketij lajmi, në kërkim të CV-së dhe karrirës së kyretarit të ri të Medvegjës I ka rënë medium serb E-Novine e cila ka mësuar se kryetari i ri i kësaj komune në Luginen e Preshevës, Dragisha Petroviç është një ish-anëtar i njësive policor dhe para-militare të Millosheviëit i cili u bë i famshëm si pjesmarrës në luftën e fundit në Kosovë. Kryetari i ri i komunës u zgjodh pothuajse uninamisht nën presion të lartë të forcave të sigurisë dhe të strukturave lokale dhe me ndihmën e votave të PVD. Me rastin e ngjarjeve dramatike në Medvegjë Haki Eminoviq, një përfaqësues i shquar shqiptarë, aktivist i kesaj ane, i cili nga kërcënimet e shumta për shkak publikimeve të tija, fillimisht tek avokati i popillit në Sërbi e pastaj edhe në mediat serbe dhe shqiptare, disa dëshmi-raporte mbi mbi krimet, malltettimet dhe  marëdhëniet në mes të autoriteteve lokale dhe krimit të organizuar, të cilat i publikoi Hakiu, ai është i kercnuar seriozisht dhe ka frikë për sigurinë dhe për familjet e tij, kështu që iu është dashur dhunshëm ta lëshojë vendlindjen për të migruar në vendet perëndimore. Sipas informacioneve zyrtare nga parlamenti lokal për një kryebashkiak të ri u zgjodh nj sipërmarrës privat i Medvegjës, njëherit anëtar komisionit nga grupi i qytetarëve “Gornja Jablanica” Dragisha Petroviq (63), i cili është i njohur nga ky lokalitet si rezrvistë në policinë e Millosheviqit dhe pjesëmarrës në luftën e fundit në  Kosovë. Për zgjedhjet  e kryetarit të ri në Medvegjë ne nje seancë maratonike të asamblesë lokale kane prezentuar edhe përfaqësues të OSBE-së. Mediumi E-Novine lidhur me kete ngjarje ka realizuar bised me Haki Eminoviq dhe faktet se si është emruar kryetari i ri i Medvegjës, dhe me ndihmën e kujt. Raportin origjinal në gjuhën serbe e keni më poshtë./BujanociNet/

Borba za nastavak pljačke

Haos i bezakonje u Medveđi

RizaZaštitnik lokalnih kriminalaca iz svoje partije: Riza Haljimi, otuđeni predstavnik Albanaca sa juga Srbije

Photo: Stock

Posle nekoliko dana koje su obeležili brojni incidenti, pretnje, lobiranja, potkupljivanja i ucene, za predsednika opštine Medveđa izabran je Dragiša Petrović bivši pripadnik Miloševićevih parapolicijskih jedinica koji se proslavio učešćem u ratu na Kosovu. Novi predsednik opštine je gotovo jednoglasno izabran u uslovima velikih pritisaka lokalnih bezbednosno-kriminalnih struktura koji su usledili nakon propalog pokušaja da se na čelnu funkciju u lokalnoj samoupravi dovede Nataša Filić dosadašnja predsednica opštinske skupštine, inače jedna od kompromitovanih i u brojne afere umešanih saradnica nedavno preminulog lokalnog velmože Slobodana Draškovića. Povodom dramatičnih događaja u Medveđi redakciji e-novina pismom se obratio i Hakija Eminović, ugledni predstavnik albanske zajednice iz tog gradića na jugu Srbije, koji je obelodanio da su mu, zbog ranijeg pisanja o povezanosti lokalnih vlasti i organizovanog kriminala, lokalni čelnici i pripadnici državnih bezbednosnih struktura u više navrata ozbiljno pretili tokom prethodnih dana zbog čega strahuje kako za svoju tako i za sigurnost svoje porodice

Prema zvaničnim informacijama iz lokalnog parlamenta za novog predsednika opštine Medveđa izabran je privatni preduzetnik i odbornik Grupe građana “Gornja Jablanica“ Dragiša Petrović (63) koji je u lokalnoj sredini ostao poznat kao pripadnik rezervnog sastava Miloševićeve policije i učesnik rata na Kosovu. On je na novu funkciju izabran na maratonskoj sednici lokalne skupštine kojoj su sve vreme prisustvovali predstavnici OEBS-a koji su se tu našli na poziv odbornika iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Haljimija koji je, zajedno sa drugim albanskim republičkim poslanikom Šajipom Kamberijem, prethodnih dana boravio u vanrednoj poseti Medveđi kako bi odbornike svoje partije sprečio u nameri da napuste dosadašnju, u kriminalu ogrezlu, vladajuću koaliciju.

Kako bi zaštitio kriminalne interese svojih lokalnih partijskih funkcionera, Haljimi se tom prilikom žalio na navodne pritiske od strane „pojedinih grupa lokalnih Albanaca i srpskih opozicionih partija“ misleći na proteste građana koji su se spontano okupili kako bi podržali raniju odluku svojih predstavnika da ne podrže izbor Nataša Filić, bliske saradnice nedavno preminulog lokalnog moćnika Slobodana Draškovića. Tako se, zahvaljujući Haljimiju i Kamberiju, albanska politička elita sa juga Srbije na otvorenoj sceni našla u zajedničkom poslu sa lokalnim srpskim političko-bezbednosnim strukturama sa kojima već duže od deceniju deli opštinsku vlast u Medveđi koja se proslavila svojim kriminalnim aktivnostima i otvorenom diskriminacijom i kršenjem prava lokalnih Albanaca.

Foto 1

Poprište besprizornih političkih manipualcija: SO Medveđa

Photo: Albert Salihu

Sukob između odbornika Haljimijeve stranke i njihovih glasača događao se istovremeno sa političkim tenzijama među srpskim strankama u Medveđi koje su prisutne već duže vreme, a koje su kulminirale u ponedeljak kada Nataša Filić nije dobila potreban broj glasova za funkciju predsednika i kada je sednica prekinuta zbog sukoba oko prebrojavanja glasova.

Na sednici skupštine opštine Medveđa tada je sprovedena procedura glasanja za izbor predsednika opštine na kojem je Filić bila jedini kandidat. Glasanje je tom prilikom potpuno regularno sprovedeno, listići su čak tri puta brojani kako ne bi došlo do neke greške i eventualne sumnje u regularnost izbora, a o svemu je sačinjen i zapisnik koji su potpisali predsednik i sekretar SO Medveđa kao i dva člana iz različitih odborničkih grupa. Predložena kandidatkinja vladajuće koalicije dobila je 17 glasova, dok je 18 glasačkih listića bilo nevažeće što znači da nije dobila potrebnu većinu i tom prilikom nije izabrana za predsednicu opštine.

Uprkos striktno sprovedenoj proceduri glasanja i brojanja glasačkih listića, po objavi rezultata izbora i pauze koja je trajala više od sat vremena, vladajuća koalicija je predložila da se listići ponovo prebroje zbog navodne sumnje da je tokom prethodna tri brojanja bilo nepravilnosti. Zbog sumnji da je tokom pauze došlo do zamene glasačkih listića i falsifikovanja rezultata, opozicija se oštro usprotivila predlogu vladajuće većine. Pošto se sednice lokalnog parlamenta direktno prenose preko lokalne radio stanice, građani revoltirani tim pokušajem manipulacije, koja se ne dešava prvi put, spontano su se okupili i pod naletom emocija i ljutnje krenuli u opštinu da izraze nezadovoljstvo ponašanjem lokalnih vlastodržaca.

Pošto se sve to dešavalo dok je sednica još uvek trajala, iz sale je prvi izašao podpredsednik opštine Fljorim Sahiti, član Haljimijeve PDD, i u hodniku se susreo sa jednim građaninom koga je odgurnuo nakon čega se stvorila opšta gužva, a iz sale su izašli i odbornici opozicije koji su sprečili veći incident. Nakon incidenta u zgradu opštine došla je i policija, a sednica je prekinuta i odložena za naredni dan.

Sukob potpredsednika optšine sa građanima koji su protestovali protiv pokušaja da se na nezakonit način na čelo opštinske uprave dovede kompromitovana osoba odbornici vladajuće koalicije iskoristili su da u pomoć pozovu pripadnike bezbednosnih sturktura, ali i Rizu Haljimija koji je pod lažnim izgovorom etničkih pritisaka na svoje odbornike (valjda od strane sopstvenih sunarodnika) na sednicu doveo i predstavnike OEBS-a.

Pretnje Hakiji Eminoviću

Paralelno sa dramatičnim događajima u lokalnom parlamentu, na ulicama Medveđe događao se svojevrsni obračun sa “nepodobnim elementima”. Redakciji e-novina pismom se javio Hakija Eminović, ugledni predstavnik albanske zajednice iz tog gradića na jugu Srbije, koji je javnosti postao poznat po otkrivanju kriminalnih aktivnosti lokalne vladajuće koalicije i masovne nezakonite seče šuma u albanskim selima na granici sa Kosovom.

Fotot 2Prepušteni na milost i nemilost lokalnoj mafiji: Medveđa, gradić na jugu Srbije

„Dok sam u jednoj od lokalnih kafana sedeo sa Ruhanom Muharemijem našem stolu je prišao potpredsednik opštine Fljorim Sahiti i, demonstrirajući nasilničko ponašanje tom prilikom, sve stolice oko našeg stola grubo je gurnuo na mene. Kako bismo izbegli dalje incidente ja sam, bez ikakvih uzvratnih reakcija, svog prijatelja zamolio da napustimo lokal zbog čega smo odmah izašli i pozvali taksi. Neposredno nakon toga svratili smo do jedne prodavnice u samom gradu, u koju je, u želji da se obračuna sa nama, ponovo došao Sahiti. On mi se tom prilikom neprimereno obratio, opsovavši mi majku i indirektno mi zapretivši nekakvim posledicama. U strahu po svoju i bezbednost svoje porodice, ja sam napustio grad i od tada više nisam smeo da se pojavim nigde u Medveđi”, navodi se u pismu Eminovića.

On je podsetio da je Sahiti čovek koji je direktno umešan u kriminalnu seču šuma u okolini Medveđe i koji je, iako pripadnik albanske nacionalne zajednice, sve vreme učešća u lokalnoj vlasti ćutao dok su Albancima oduzimana prebivališta i adrese. Sahitija i sa njim povezane kriminalne strukture građani su zbog seče šuma u više navrata prijavljivali policijskim upravama u Lebanu i Leskovcu, koje iz nepojmljivih razloga nikada nisu reagovale po tim prijavama.

“Zbog svega što mi se događalo prethodnih dana i pretnji kojima smo moja porodica i ja bili izloženi primoran sam da zatražim policijsku zaštitu i na ovaj način upozorim javnost ko će biti odgovoran ukoliko mi se usled izostanka te zaštite nešto dogodi. Ujedno koristim priliku da još jednom apelujem na republičke institucije Srbije da napokon reaguju, zaštite zakon i spreče dalju nelegalnu seču šuma u selima oko Medveđe, koja je poprimila neverovatne razmere”, poručio je Hakija Eminović u pismu e-novinama.

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/115245-Haos-bezakonje-Medvei.html

----- ------- --------------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »