NANSEN rifillon bashkëpunimin me komunën e Bujanocit

0

Kryetari i komunës së Bujanocit Nagip Arifi sot ka nënshkruar marrëveshjen e bashkëpunimit për arsimin të integruar në mes komunës së Bujanocit dhe zyrës e cila përfshin tërë Ballkanin me seli edhe në Shkup organizatën Joqeveritare Nansen Dialog Centër nga Norvegjia.

n1

Dihet se komuna e Bujanocit ka pasur një bashkëpunim të mirë me komunën e Lilehamerit dhe zyrën e Nansenit por tani kjo marrëveshje nga kryetari Arifi është cilësuar si përsëritje e bashkëpunimit andaj është nënshkruar edhe komuna e Bujanocit si partne vital i projektit. Në këtë program i cili përkrahet nga zyra e Nansen Dilog Centër në Shkup janë përfshier dy shkollat fillore në Levosojë dhe Osllar ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe dhe sërbe. n2Ky projekt do ti ndimoj nxënsit të fitojnë aftësi të reja mes aktiviteteve jashtë mësimore, zbulimin e talentëve të rinjë si dhe integrimin e nxnësve shqipëtar dhe nxnësve të komunitetit sërb. Nga ky model kanë benefit prindërit, shkollat, arsimtarët të cilt marrin pjesë në qendërn për trajnim dhe kryesaia e shkollës. Kryetari Arifi shpreson që në të ardhmën ky bashkëpunim të jet i ndërsjellë me zyrën NANSEN në interes të nxnësve po pse jo edhe prindërve, pasi që edhe prindërit edhe arsimtarët janë të kyçur në këtë projekt i cili paralel edhe është përkrahur nga këta të fundit. Kjo është përvoja e parë ndërkombëtare e cila del jashtë kufinjëve të Maqedonisë dhe fillojm implementin e projektit në komunën e Bujanocit, tha Veton Zekolli menaxher i projektit në qendërn për Dialog Nansen në Shkup. Ky projekt do ti ndimoj nxënsit të fitojnë aftësi të reja mes aktiviteteve jashtë mësimore zbulimin e talentëve të rinjë si dhe integrimin e nxnësve shqipëtar dhe nxënësve të komunitetit serb, në një mënyre kjo përvoj e jona bënë vëllazërimin e shkollave të integruara në Maqedoni dhe vende të tjera, u shpre Zekolli. Ky projket është pjesë e modelit NANSEN për arsimin të integruar i cili ka filluar qysh në vitin 2007 në Republikën e Maqedonisë. Për momentin ky projekt në Republikën e Maqedonisë realizohet në 6 shkolla fillore një shkollë të mesme dhe dy shkollat fillore në komunën Bujanocit, si dhe nga ky muaj do të filloj edhe në 5 shkollat të tjera në Maqedoni. Donator kryesor i projektit është ministria e punëve të jashtëme e Mbretërishë së Norvegjis dhe deri tani ky projekti ka treguar rezultate të suksesshme, kjo dëshmon edhe nga vizita e ndërkombëtarëve nga e gjithë Evropa. Në komunën e Bujanocit projekti i cili është model i programit Nansen Dialog për arsimim të integruar përderisa të kompletohen klasët me materiale didaktike pasi që arsimtarët e dy shkollave në fjalë vetëm se kanë filluar trajnimin në qendrën për trajnim./BujanociNet/

 

----- ------- --------------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »