Ministria e bujqësisë stimulon bujqit që meren me prodhimin e qumshtit, mishit, pemëve dhe perimeve
09:57 | 03 Mars 2015

Bashkimi Evropian kërkon banorët që merren me bujqësi që ti dhurojë një shumë parash prej 1,2 milionë euro. Në kuadër të programit nga Bashkimi Evropian, Ministria e Bujqësisë do të i dhurojë deri në 70 përqind mjete pa kthim bujqëve, atyre që janë deri në moshë 40 vjeçare, kështu ka mësuar gazeta beogradase “ Bllic”. Bujqit mundë të përfitojnë disa mijëra euro deri në 1,2 milionë euro. kavajaKushti i parë është që të ketë të regjistruar ekonominë bujqësore, ku investimi minimal është prej 10 mijë deri në 20 mijë euro, kurse në program është paraparë se ku saktësishtë paratë mundë të harxhohen. Mjetet janë të caktuar për zhvillim rural, mundë të blejnë makina të bujqësisë, pajisje për serra, sistemet për ujitje, blrje dhe renovim të objektit. E gjithë kjo është e lejuar në sektorët e qumshtit, mishit, pemëve dhe perimeve. Me mjetet e përfituara nuk është e lejuar që të blihet tokë, kafshë dhe farë. Në program është parashikuar kthimi i 50 deri në 60 i investimeve. Fermerët e rinjë në vendet malore me lartësi mbi detare më të mëdha se 500 metra do të mundë të llogarisin edhe stimulimin prej 70 përqind. Një serrë prej 20 ari thuhet se do të kushtoj 20 mijë euro, qka do të thorë se pronari mundë të llogarisë në kthim deri në 14 mijë euro. Shuma maksimale e kthimi është 1,2 milionë euro, që do të thotë se investimi maksimal është rreth 1,5 milionë euro. Në konkurs mundë të lajmërohen edhe bujqit më të vjetër se 40 vjeç, mirëpo të rinjtë do të kenë përparësi. Konkuri do të jetë i paralajmëruar në fillim të vitit 2016. Atëher duhet të priten edhe parat, ndërsa Dragan Mirkoviq , kryeshef i departementit për zhvillim rural në Ministrinë e bujqësisë këshillon që vetëm se tani është e nevojshme të të filloni me përgaditjet. Hapi i parë është që të studiohet mirë program i cili do të jetë i lajmëruar në gjuhën serbe në vebfaqen e ministrisë së bujqësisë për një jav ose dy. Me ate duhet të fillohet me një mendim serioz dhe planifikimin e investimit thotë për “ Bllic” Mirkoviq./BujanociNet/
Françeska Jaçe