Leximi me zë të lartë stimulon memorien
14:52 | 29 Dhjetor 2017

Sipas një studimi të ri të botuar në revistën “Memory”, ne kemi më shumë gjasa të kujtojmë diçka nëse e lexojmë me zë të lartë.

Leximi me zë mund të rrisë memorien verbale, zbulojn kërkime të reja.

Autorët e studimit, nga Universiteti i Waterloo në Kanada, raportojnë se “veprimi i dyfishtë” i të folurit dhe i dëgjimit të vetvetes ndihmon trurin të ruajë informacionin në mënyrë që të bëhet kujtesë afatgjatë. Ky proces quhet “efekti i prodhimit”.

Studimi i ri bazohet në punën e mëparshme të ekipit të Universitetit të Waterloo që hetoi përfitimet e aktiviteteve të tilla si, shkrimi i fjalëve në rritja e mbajtjes së kujtesës.

Në vitin 2015, “Medical News Today” njoftoi për një studim të studiuesve nga Kanada që gjithashtu zbuluan se fjalët përsëritëse nxitën memorien verbale.

Në atë studim, 44 studentë frankofonë lexonin një përzgjedhje fjalësh nga një ekran kompjuterik dhe iu kërkua të përsërisin fjalët në katër mënyra të ndryshme. Kjo përfshinte leximin e fjalëve në heshtje, leximin duke lëvizur buzët, duke përsëritur fjalët me zë të lartë, duke shikuar në ekran dhe duke përsëritur fjalët me zë të një personi tjetër.

Studimi kanadez raportoi se përsëritja e fjalëve tek një person tjetër rezultoi në kujtesën më të madhe të kujtesës verbale. Në të kundërtën, leximi në heshtje krijoi kujtesën më të ulët të kujtesës verbale.

Aurela Hoxha