Kuptimi i vërtetë i fjalës “OK” që nuk e keni ditur
14:12 | 28 Mars 2017

OK” është një fjalë anglisht që tregon miratim, pranim, marrëveshje, pëlqimin ose pranimin. Ajo është kthyer shpesh si një fjalë e huazuar në shumë gjuhë të tjera dhe ka qenë e përshkruar si fjalë që mund të kuptohet gjerësisht në botë. Por, a e dini kuptimin e vërtetë dhe origjinën e kësaj fjale?

Ka pasur përpjekje të shumta për të shpjeguar lindjen e kësaj shprehjeje, e cila duket se ka përfshirë në përdorim popullor në SHBA gjatë mesit të shekullit të 19-të. Shumica e tyre janë spekulim i pastër. Është menduar fillimisht, edhe pse nuk është e mundur nga provat gjuhësore dhe historike, se ajo vjen nga shprehja skoceze och aye, apo ajo greke ola kala (“është mirë”), shprehja indiane oke ose okeh (‘është kështu‘), aux Cayes franceze (‘nga Cayes’, një port në Haiti me një reputacion për rum të mirë), apo inicialet e një agjenti mallrash hekurudhore i quajtur Obediah Kelly i cili thuhet se i ka shkruar ato në dokumentet që ka përdorur më parë. Referencat e shkruara më të vjetra të saj rezultojnë nga përdorimi i saj si një slogan nga Partia Demokratike gjatë zgjedhjeve presidenciale amerikane të 1840-ës. Kandidati i tyre, Presidenti Martin Van Buren, i ishte vendosur nofka “Old Kinderhook” dhe përkrahësit e tij më pas formuan “klabin OK”. Kjo padyshim ka ndihmuar që të popullarizojë këtë term (edhe pse ai nuk arriti të rizgjedhë Van Buren president).Në fakt shpjegimi i saktë është se termi e ka origjinën nga një shkurtim për “ORL korrekt”, një gabim drejtshkrimi i “all korrekt” e cila ishte aktuale në SHBA në vitet 1830. Pas kësaj, “OK” do të kthehej në një nga shprehjet më të përdoruara jo vetëm në SHBA, por edhe në të gjithë botën.
Aurela Hoxha