Kujdes! Mos e bëni këtë kur jeni në makinë sepse mund të humbisni jetën
14:16 | 05 Qershor 2017

Shumica nga ne kërkojmë një hije kur e parkojmë makinën. Gjatë kohës kur makina gjendet nën hije mund të grumbullojë 400-800 mg benzen.

Ndërsa kur qëndron në diell dhe temperaturat janë më të larta se 16 gradë celsius, atëherë duhet të brengoseni. Nivelet e benzenit mund të arrijnë sasinë 2000-4000 mg (40 herë më lart sesa niveli normal). Gjëja e parë që e bëni kur hyni në makinë, me siguri është se e ndizni kondicionerin dhe i mbyllni dritaret. Në këtë mënyrë vetëm sa e keqësoni situatën pasi që e thithni benzenin i cili e dëmton mëlçinë, veshkat dhe indet e eshtrave. Prandaj, gjëja e parë që duhet të bëni në raste të tilla është t’i hapni dritaret për ajër të freskët dhe më vonë ta ndizni kondicionerin. Ekziston një hulumtim që tregon se para se të ndizet kondicioneri, ajrosja e nxehtë nga sistemi i ftohjes fillon. Bashkë me benzenin, kjo shkakton shumë sëmundje. Pasi ta lexoni këtë, duhet të mbani mend që herën tjetër që futeni në makinë t’i hapni dritaret dhe më vonë mund ta shijoni ajrin e ftohtë nga klima. Kjo gjë duhet t’ju bëhet shprehi, pasi që është mirë për shëndetin!

Alba Hoxha