Kujdes: Ky është një nga ushqimet që shkakton kancerin (Video)
14:48 | 06 Shtator 2017

Kanceri është emri i zakonshëm që përfshin një sërë sëmundjesh të lidhur me një proces të pakontrolluar që vërehet në ndarjen e qelizave.

Mund të fillojë në mënyrë të lokalizuar dhe të përhapet në indet e tjera përreth. Kjo çon deri në vdekjen e pacientit nëse nuk kapet që në fazat e hershme. Njihen më shumë se 200 lloje kancer-esh, ku më të zakonshëm janë ai i lëkurës, mushkërive dhe gjirit.  Ushqimi është thelbësor në parandalimin e kancerit. Por, një pjesë e tyre janë shumë të rrezikshme për shëndetin. Hot dog-u është një nga ushqimet më të dashur për një pjesë të madhe njerëzish. Në Shtetet e Bashkuara më shumë se 7 miliardë prej tyre konsumohen çdo verë. Ato u futën fillimisht nga emigrantët gjermanë në shekullin e 19 dhe që atëherë u bënë shumë të njohur. Megjithatë, ajo që është vërtetuar është fakti që hot dog-u është shumë i rrezikshëm për shëndetin. Prodhohen në mënyrë artificiale dhe nuk përmbajnë asgjë natyrale. Ato janë një përzieje e mishit të derrit, pulës dhe viçit. Në fakt, përgatiten me mbetjet e këtyre përbërësve, si: koka, këmbët, indet dhe lëkurët e tyre me yndyrë. Ato përzihen me sasi të mëdha kripe, nitrate dhe kimikate të ngjashme duke dhënë një produkt përfundimtar. Shtohen po ashtu aroma të ndryshme .Universiteti i Hawai paraqiti prova ku rezultatet ishin të tmerrshme. Sipas tyre, konsumimi i këtij produkti rrit rrezikun e shfaqjes së kancerit pankreatik deri në 67 për qind. Përdorimi i nitrateve dhe nitrateve rezultoi të ishte në sasi të mëdha, që janë shumë të rrezikshme për shëndetin.

Atalanta Kërçyku