Konçuli do të mund të zavendësoj ujmanin në rast të shkëmbimit të teritoreve
17:28 | 26 Tetor 2018
Në vitin 1970 Jugosllavija kishte planifikuar krijimin e një liqeni artificial për të furnizuar me ujë dhe energji jugun e Jugosllavisë, pikërisht ishte planifikuar shpërngulja e fshatit Konçul për të krijuar "Pendën e Konçulit"

Jugosllavija në vitin 1970 para krijimit të liqenit të ujmanit kishte planifikuar të krijonte një liqen më të madhë duke ndërprerë ujin e lumit "Morava e Binçës" në fshatin Konçul, për të krijuar aty një pendë, por fillimisht duhet të shpërnguleshin banorët e fshatit, ishte bër vlersimi për të kompenzuar pasurin e pa luajtëshme, por për shkak të planifikimeve të atëhershme të Jugosllavisë se aty duhet të kalonte autostrada që do të lidhëte Jugosllavinë qëndrore me atë Jugore u anulua ky projket dhe u finalizua më 1977 me krijimin e më vonëshëm të liqenit të Ujmanit.

Por a dot mund të krijonte ujë për energji Republika e Kosovës me shkëmbimin e teritoreve, përgjiëgjeja është po, me ndarjen e një shume prej 100 miljon euro, Kosova do të mund të krijonte 30  miljon metra kub më shumë ujë se në Ujmanë duke krijuar "Pendën e Konçulit" thot profesori Mejdi Bektashi, me krijimin e pendës së Konçulit, nuk do të detyroheshin më të paguanin qytetarët e Republikës së Kosovës për rrymen e hargjuar nga qytetarët e veriut./BujanociNet/

Kejvina Kthella