Kjo gjë që po e hani çdo ditë, po ua sjell kancerin
14:13 | 04 Prill 2017

Shumë njerëz tregohen skeptikë përsa i përket konsumit të bukës. Disa prej tyre kanë vendosur ta eleminojnë plotësisht nga regjimi i tyre ushqimor, kurse të tjerë e konsumojnë në një formë ”më pak” të dëmshme për shëndetin siç është buka e thekur.

Ajo që nuk dini është se ky zakon të ushqyeri, shumë i preferuar nga të gjithë, nuk është aq i shëndetshëm siç mund ta mendoni. Sipas ekspertëve britanikë të Food Standards Agency (FSA)  buka e thekur, sidomos kur merr atë ngjyrën kafe të theksuar, rrit në mënyrë të ndjeshme rrezikun e prekjes nga kanceri. Këtij rreziku i bashkangjitet edhe rreziku që vjen nga patatet e skuqura. Gjatë thekjes, buka eskpozohet ndaj valëve elektromagnetike të pajisjes të cilat prodhojnë acrylamide. Kjo substancë kancerogjence. Sipas studimeve, kjo lëndë kimike tepër e dëmshme që prodhohet tek patatja dhe ushqimet e tjera si kafeja, keku dhe biskotat, në një temperaturë mbi 120 gradë.

Kristin Prengaj