Javën e ardhëshme nuk dot mund të merrni qese plastike pa pagesë në marketet e mëdha në Serbi
12:53 | 21 Korrik 2018

Foto: RTV Vranje

Në përputhje me rekomandimin e Ministrisë së Mbrojtjes së Mjedisit, në fillim të javës së ardhshme do të fillojë akciza për konsumatorët për përdorimin e qeseve plastike, në katër rrjete të mëdha të shitjes me pakicë në Vranjë. Qëllimi i veprimit është ruajtja e mjedisit, ku shum shpejt do të filloj të zbatohet edhe në gjithë shtetin e Serbies.

Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë një përparësi për të gjithë, edhe pse individët do ta konsiderojnë atë një shpenzim. Kthimi me korpa ose çanta për pazar do të jetë një opsion për shumicën e blerësve.

Jelena Nastić – Përgjegjëse për “Tregu Sprint”, kujton se në vendet në mjedis ku është paraqitur pagesa e qeseve plastike përdorimi i tyre u zvogëlua me 80 përqind. Në Serbi shpenzohen dy miliardë qese plastike çdo vit. Koha e biodegradimit të vetëm një qese të tillë është një mijë vjet. Mendojmë se në këtë mënyrë, duke e shitur ato, do ta zvogëlojmë përdorimin e tyre dhe se konsumatorët tanë do të na mbështesin në këtë. Ata do të jenë të vetëdijshëm dhe të ndërgjegjshëm, si dhe ne, se është shumë e rëndësishme për të ruajtur mjedisin, shkruan RTV Vranje.

Vlerësimet jozyrtare të sektorit të tregtisë në Serbi tregojnë se 20 milionë euro janë shpenzuar çdo vit për blerjen e qeseve plastike dhe 30 deri në 40 për qind e tyre janë hedhur. Prandaj, në ministrinë e linjës është përcaktuar që një veprim i tillë do të kryhet në të gjithë territorin e Serbisë.

Dušan Korica- “Tregu Stankoviq” konfirmon se mbledhja të fillojë nga e hënë 23 korrik me një çmim prej dy dinarë. Këto janë çanta biodegraduese. Ata gjejnë se koha për të zgjoheni ndërgjegjësimin e konsumatorëve, për t’u kthyer qese dhe fëmijët për të lënë një mjedis të pastër dhe të shëndetshëm.

Pritet që veprim në rezultate të mira, përndryshe Ministria nuk përjashton mundësinë që përdorimi i qeseve plastike ndalim të përhershëm. 

Ilija Stojanović – “konditors Leon”, vë në dukje se si anëtarët e “zinxhirit të shitjes me pakicë në familje”, e mori vendimin se një pjesë e të ardhurave nga koleksioni janë investuar në një fond të veçantë për qëllime humanitare, në mënyrë që të investojë në sistemin shëndetësor dhe arsimor në Republikën e Serbisë.

Miodrag Krstic – “Në dyqane,” vë në dukje se në klientët e tyre të rregullt të sigurojë një qese të lirë pazar apo çanta për çdo blerje të hënën.

Përndryshe, koha e dekompozimit të çantave që do të ngarkohet në të ardhmen është 4 vjet. 

Alesia Bami