Japonia arrin rekord të ri botëror me 1 në 3 njerëz mbi 65 vjeç
09:00 | 20 Shtator 2018

Shifrat e reja të qeverisë tregojnë se vendi tani ka raportin më të lartë në botë në 35.6 milionë qytetarë të moshuar, që është rreth 28 përqind e popullsisë.

Pasohet nga Italia me 23 përqind dhe Portugalia dhe Gjermania, të dyja me 22 përqind, ndërsa numri i mbi 65 vjeçarve në Mbretërinë e Bashkuar është rreth 18 përqind, transmeton lajmi.net.

Demografia në Japoni pritet të arrijë më shumë se dy të tretat e popullsisë deri në vitin 2040, sipas të dhënave të reja.

Të dhënat e ndara nga ministria e ndihmës sociale tregojnë se numri i qindraanëtarëve është në një rekord të lartë prej pothuajse 70,000 këtë muaj – dhe nëntë në 10 prej tyre janë gra.

Femrat kanë një jetëgjatësi mesatare prej 87.3 vjetësh, ndërsa burrat pritet të jetojnë deri në moshën 81 vjeçare.

Ndërkohë, numri i foshnjave të lindura në vend vitin e kaluar ka rënë në 946,060 – duke e bërë atë vitin e dytë radhazi ku lindjet mbetën nën një milion.

Qeveria japoneze tha se është niveli më i ulët që kur filloi numërimi i vendit në vitin 1989.

Dhe në të njëjtën kohë, numri i vdekjeve arriti një nivel të lartë të pas luftës prej 1.3 milion – që do të thotë popullsia e Japonisë ra nga një popullsi masive në 2017. /Lajmi.net/

Vildane Zeneli