Hungari, zyrtarët zgjedhorë konfirmojnë fitoren e partisë së Orbanit
15:02 | 15 Prill 2018

Komisioni zgjedhor ka thënë më 15 prill se Fidesz ka fituar 133 nga 199 ulëset parlamentare apo 49.6 të votave.

Partia e ekstremit të djathtë Jobbik ka fituar 26 ulëse derisa Social- Demokratët 20 vende të tjera.

Dalja në këto zgjedhje ka qenë 69.3 përqind.

Monitoruesit e zgjedhjeve nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSCE), kanë thënë se votimi është karakterizuar me “retorikë ksenofobike, paragjykime në media dhe financim të errët të fushatës”.

Me dy të tretat e votave, partia Fidesz ka fuqinë e ndryshimit të kushtetutës dhe miratimit të ligjeve tjera.

Më 14 prill dhjetëra mijëra protestues kanë protestuar në rrugët e Budapestit për të dënuar atë që organizatorët e kanë përshkruar si sistem të padrejtë të zgjedhjeve.

Orban ka thënë se në qeverisjen e re do të miratojë një varg ligjesh që kufizojnë punën e organizatave joqeveritare dhe do të ndëshkojë ato organizata që ofrojnë mbështetje për migrantët./REL

Powered by WPeMatico

Klaudia Kalia