Fondi i pagave në Sërbi në 2015 ulet për 2.5%

0

Të gjitha komunat dhe bashkit në Serbi patjetër duhet ta ulin fondin për paga për 2,5% për vitin e ardhshëm. Nëse këtë nuk e bëjnë, nuk do të marrin mjete nga arka republikane. Kjo është vetëm një nga masat e parashikuara në buxhetin e ri në kontekstin e racionalizimit të numrit të punonjësve në sektorit publik në të gjitha nivelet. Zvogëlimi i numrit të punëtore duhet, sipas projekt – buxhetit, të përfundojë deri në fund të qershorit të vitit 2015.

plata-prosek-srbija-1328585176-72735

Sa njerëz për shkak të planifikimit të racionalizimit do të marrin largim nga puna ende nuk dihet. Megjithatëtë gjithë bashkëbiseduesit e “Blicit” dje konfirmuan se në vitin 2016, sigurt se do të hyjnë rreth 25 mijë më pak njerëz që do të punojnë për shtetin. Qeveria ka angazhuar për vitin e ardhshëm të zvogëloj numrin e të punësuarve në sektorin publik në të gjitha nivelet e qeverisjes për rreth pesë për qind, përndryshe rreth 25 mijë njerëz , kjo nuk do të thotë se automatikishtë janë të larguar. Kjo është punë që askush nuk ka punuar deri më tani dhe është e vështirë përderisa nuk kryhen analizat për të cilat janë të obliguar Ministria e financave të vërtetojnë burimet e “Blicit”. Racionalizimi i numrit të punësuarve në bazë të planit do të kontrollojë Ministria e administratës shtetërore dhe pushtetet lokal. Secili shfrytëzues i mjeteve publike i cili nuk qëndron sipas planit të racionalizimit do të paguaj dënim prej 500 mijë deri në 2 milionë dinarë. Udhëheqësi i këtij institucioni, ndërkohë do të jetë i dënuar me shumën prej 150 mij dinarëve parasheh ligji mbi buxhetin për vitin 2015. Është projektuar edhe mehanizmi i pagesës i përfundimit të pagave. Kush nuk do të ekzekutojë një program të tillë të racionalizimit, mund të presin një inspektim administrativ. Bazuar në vendimin e tyre, Ministri i Financave përkohësishtë bënë ndalesë pagesën e pagave të këtij organi, ndërsa vetëqeverisja lokale bënë ndalesë transferimi nga buxheti ose pjesës përkatëse të tatimit të pagave dhe të tatimit mbi të ardhurat. Sipas propozimeve të cilët i ka bërë Ministria e financave, përderisa ndonjë institucion e cila profiton të ardhura vetanake arritë më pak se sa ka planifikuar, patjetër duhet të ulë harxhimet, përndryshe nuk mundë të llogarisë në çfarëdo huazime buxhetore. Kjo vahdon edhe për fondin penzional invalidor si dhe për fondit republican për sigurim shëndetësor./BujnaociNet/

----- -------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »