E jashtëzakonshme: Shkenca sjellë fotografinë e parë të vrimës së zezë
16:20 | 10 Prill 2019

Në një varg parashikimesh të konferencave për shtyp të mbajtura në të njëjtën kohë në të gjithë botën të mërkurën, ekipi prapa Event Horizon Teleskop zbuloi gjetjet nga vëzhgimet e tyre të para hapësinore, transmeton lajmi.net.

Duke përdorur një teleskop virtual të ndërtuar nga tetë radio-observues të pozicionuar në pika të ndryshme të globit, ekipi ndërkombëtar ka kaluar vitet e fundit duke hetuar Shigjetarin A *, vrima e zezë në zemër të Rrugës së Qumështit dhe një objektiv tjetër i quajtur M87 në grupin e virgjër të galaktikave.

Ndonëse vrimat e zeza janë të padukshme nga natyra, materiali ultra i nxehtë që lëviz në mes tyre formon një unazë të dritës rreth perimetrit që zbulon gojën e objektit në bazë të siluetit të saj. Ky kufi njihet si horizonti i ngjarjes.

“Ne kemi parë atë që menduam se ishte e pamohueshme,” tha Drejtori i EHT, Sheperd Doeleman, pasi ai prezantoi unazën portokalli me ngjyra të ndezura, që supozohet të jetë pamja e parë e drejtpërdrejtë e vrimës së zezë.

Zbulimi shton mbështetje të madhe për teorinë e Ajnshtajnit mbi Relativitetin e Përgjithshëm dhe mund të ndihmojë për t’iu përgjigjur pyetjeve rreth avionëve të vrimave të zeza, në të cilat objektet herë pas here nxjerrin material. /Lajmi.net/

 

Kejvina Kthella