Disa pika për ligjëruesit e xhumasë ose në ligjërime të ndryshme
14:51 | 10 Nentor 2017
[caption id="attachment_55489" align="aligncenter" width="960"]Shkruan: Ragmi Destani Shkruan: Ragmi Destani[/caption] 1. Pozicionoje mirë qëndrimin e trupit 2. Të jetë e rregulluar mirë veshja (e xhybes dhe shallit) 3. Fillo me zë të qetë por me vendosmëri 4. Mundohu ta ushtrosh një art të zërit gjatë ligjërimin, duke mos e mbajtur vetëm një ton të zërit, duke mos e përdorur shumë: Ëëëëë, Ëëëëë dhe mos të përsëritet shpesh ndonjë fjalë që dikush e ka shprehi. si psh: Domethënë, domethënë etj etj. 5. Kurr mos e ngrit zërin tepër gjatë ligjërimit 6. Gjatë ligjërimit, kontrolloji lëvizjet tua dhe vështroje në shikim tërë xhematin 7. Mos e freno shikimin vetëm tek një person 8. Mos përdor parathënie të gjata deri tek fillimi i temës 9. Në fillim të ligjërimit, përmende temën e ligjërimit 10. Mundohu të sjellësh tema të reja, e jo përsëritje të shpeshta 11. Në ditët e dalluara fetare, fol për ato tema 12. Përcjelle kalendarin e Kombeve të bashkuara për ditët ndërkombëre, dhe jepe qëndrimin e fesë për atë çështje 13. Tema të zhvillohet kështu: Parathënia, hyrja në temë, tema dhe konkluzat 14. Gjatë ligjërimit: Mos lësho kritika apo vërjetje xhematit apo edhe ndonjë gjëje tjetër,, por paraqite anën negative të saj, dhe si duhet të jetë realiteti 15. Të jesh shumë i vetëdijshëm për kapacitetin e xhematit 16. Mos të jeta gjuha jotë shume letrare, e as e thjeshtë 17. Mundohu të jesh i qartë pa komplikime në shtjellimin e temës. 18. Mbaje të shkruar në dorë konceptin e temës, që të mos dalësh prej temës, dhë që të dukesh më modest 19. Koncentrohu në temën e paralajmëruar, e mos fol gjëra të përgjithshme 20. Kurrë mos e përdor fjalën: " Ju duhet të bëni ", Por ne duhet të bëjmë 21. Mos e shtro një problem, pa e paraqitur edhe zgjidhjen e tij 22. Mundohu që të kesh ndonjë shembull që të shërben në temë 23. Mundohu që të mos jetë tema e gjatë mbi 20 minuta 24. Gjithmonë shpërndaj optimizëm gjatë ligjërimin, duke i paraqitur mundësitë më të lehta e jo më të vështirat 25. Bëj dua për atë xhematë dhe për mbarë besimtarët.  

Alesia Bami