Çka u rrezikon shëndetin gjunjëve tuaj?
14:18 | 03 Gusht 2017

Shumë njerëz janë të shqetësuar se përplasja, në ndonjë trotuar, është gjëja më e keqe për gjunjët e tyre.

Por vrapimi nuk është sport i vetëm që rrezikon të dëmtojë nyjet sipas shkencëtarëve. Peshëngritja dhe luajtja futboll në distanca të gjata, kanë mundësi të rrisin rrezikun e vuajtjes nga tre deri në shtatë herë të osteoartritit në gjunjë. Kjo është në krahasim me lojtarët e basketbollit, boksierët dhe atletët e pistave dhe fushave, gjetën studiuesit, nga Queensland. Studimi, i botuar në Journal of Athletic Training, u përqëndrua në atletët profesionistë – duke sugjeruar se ndikimi nuk do të ishte aq i ashpër për personin mesatar që luanin sport disa herë në javë. Megjithatë, hulumtimi thekson se disa sporte dallojnë me njëra tjetrën sa i përket dëmtimit të nyjeve.

Kristin Prengaj