Çfarë dhe sa duhet të hani pas ushtrimeve?
15:59 | 14 Qershor 2018
Çfarë të hani?

Shumë njerëz ndjehen shumë të uritur pas stërvitjes dhe kjo mund të shkaktojë ngrënie të tepruar dhe konsumimin e ushqimeve të gabuara.

Më e mira do të ishte që ju të konsumoni 50% të kalorive që i shpenzoni me ushtrime fizike. Pra, nëse keni djegur 600 kalori, duhet të konsumoni 300 kalori menjëherë pas stërvitjes.

Ushqimi që hani pas stërvitjes duhet të përmbajë proteina dhe vitaminë A për të ndihmuar në rimëkëmbjen e muskujve tuaj.

Karrota dhe lëng karrotash

Mango

Fruta të thata sikur kajsi

Arra, bajame, lajthi e të tjera

Speca të kuq

Patate

Spinaq

Vezë dhe bukë tosti

Jogurt me fruta

“Milk shake” ose “Banana shake”

Çokollatë me qumësht me pak yndyrë

Sanduiç me tuna

Konsumoni shumë lëngje. Në një orë stërvitje aktive, trupi juaj humbet rreth 4 gota uji.

Prandaj, përpiquni të konsumoni 500-600 ml ujë menjëherë pas stërvitjes. Nëse ju djersitni më shumë se normalja ose ushtroni kur moti është i ngrohtë, me djersë humbni elektrolitet dhe mineralet.

Prandaj mund të konsumoni “shake” për t’i rikthyer elektrolitet.

Atalanta Kërçyku
S