Browsing: Religjion

Nata e Beratit është nata e 15 e muajit islamik Sha’ban. Kjo është një natë e bekuar ku preferohet që besimtari musliman të mos jetë neglizhent dhe i pavëmendshshëm në këtë natë. Kjo natë dallohet me pranimin e lutjeve, me faljen e mëkateve për kërkimfalësit dhe me vlerësimin e adhurimeve të llojllojshme në kët natë,, si namazi nafile, leximi i Kuranit, sadaka për të varfërit, lidhjet familjare, përkujdesjen në familje, agjërimin e ditës së saj, etj etj. Të gjitha këto që u përmendë dhe të tjera, janë në formë të peferuar apo vullnetare pa qenë asgjë obligative. Për vlerën e…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Ngjarja e Israsë dhe Miraxhit është ndër tri ngjarjet më të rëndësishmë në fenë islame, e ato janë: Shpallja e Kuranit, Israja dhe miraxhi dhe shpërngulja në Medine. Ngjarja e Israsë dhe Miraxhit është udhëtimi që ia mundësoi Allahu i lartëmadhëruar Muhamedit a.s. prej Mekës në xhaminë e Kudsit në Palestinë, e pastaj deri në sferat më të larta qiellore, dhe deri në takimin e tij me Zotin e lartëmadhëruar (sipas shumicës së dijetarëve Muhamedi a.s. e ka parë Zotin). Allahu për këtë në Kuran thotë: “ Pa të meta është Lartëmadhëria e Atij që robin e Vet e kaloi…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

SHKAQET E FORMIMIT TË SHKOLLAVE JURIDIKE ISLAME ( MEDH’HEBET ISLAMIKE ). Në sheriatin islam, tre gjëra që janë bërë pas vdekjes së Muhamedit a.s., po të mos ishin bërë, do të gjenim islamin një emër por pa përmbajtje, e ato janë : 1. Tubimi i Kur’anit në një vend ( në Mus’haf ) 2. Tubimi dhe shkrimi i haditheve në libra, dhe 3. Themelimi i medh’hebeve. Të trija këto veprime janë bërë, nga frika që të mos vie ekzistenca e islamit në rrezik. Shkak i iniciativës për Tubimin e Kur’anit u bë vdekja e mbi 60 hafizave të Kuranit në…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Konvertimi i Familjes Novakoviq nga feja ortodokse në atë islame në Serbi është përcjellur me komente të ashpra dhe brutale. Shumica e komentuesve kanë akuzuar anëtarët e kësaj familjeje se duke ndërruar fenë dhe emrat ata po braktisin traditat e familjes dhe prejardhjes, shkruan Telegrafi serb, njofton Klan Kosova. Madje ka pasur komente duke akuzuar këtë familje se konvertimin e bën për interes, “për një darkë”. Megjithatë ka pasur edhe disa komente, ku komentuesit janë treguar më mëndje hapur duke thënë se s’bënë të paragjykohet asnjë fe. Sipas regjistrimit të vitit 2011, në Serbi ka rreth 228.658 myslimanë, apo rreth…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Dje në Prizren ,me 13.03.2017,u mbajtën garat ” Kuizi i diturise 2017″,ku moren pjese nxënësit e Medresesë “Allauddin” të Prishtinës,Prizrenit,dhe Gjilanit.Prezent ishin shumë nxënës dhe arsimtarë. Një nga garuesit të cilët e morën vendin e parë ishte Bekon Ibrahimi nga Bujanoci nxënës i klasës i klasës së 12-te në Medresenë “Allauddin” në Gjilan.Njëherit Bekon Ibrahimi kohë më parë u zgjodh edhe “Medresant i vitit”,ku këshilli i mësimdhënësve duke vlerësuar punën dhe rezultatet e larta në mësim, sjellje të larta etike, përparim të theksuar në klasë, angazhim në bibliotekën e shkollës dhe prezantim dinjitoz të profilit të shkollës në publik,vendosi që…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Qendra Islamike “ Xhamia EL-HIDAJE” në St. Gallen të Zvicrës me një manifaestim madhështor që zgjati 4 orë shënoi 25 vjetorin e themelimit të saj në prani të shumë bashkatdhetarëve. Në solemnitetin e organizuar kishte një program të ngjeshur artistik dhe kulturorë fetarë, duke filluar me leximin e Kuranit nga lexuesit Hfz. Azizi Alili dhe Hfz. Xhelal Kaloshi dhe recitime e Ilahi nga artistë shqiptarë dhe nga kori i xhamisë. Pjesëmarrës në këtë manifestim ishin përfaqësues fetarë nga diaspora shqiptare dhe Zvicra ndërsa mysafir special ishin Naim Tërnaava, kryetar i Bashkësisë Islame të Kosovës. Skënder Bruçaj, kryetar i komunitetit Musliman…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Ekstremizmi aktualisht është problem global që bëhet nga shtete, grupacione apo individ me emërtime të ndryshme. Pra nuk përcaktohet vetëm në individ. Ai nuk njeh as fe as komb e as shoqëri të caktuar, por njeh vetëm interesin dhe qëllim e caktuar se përse e bënë atë krim. Në moment kur përmendet Ekstremizëm, automatikisht largohet nga ai feja, sepse të gjitha fetë, qofshin ato qiellore si Islami, krishterizmi apo hebreizmi, apo ato tokësore si Hinduizmi, Budizmi etj. Të gjithat rrënjësisht në mësimet e tyre janë kundër dhunës, varasjes, dhe padrejtësive, dhe të gjithat ftojnë në tolerancë, bashkjetesë dhe bamirësi. Për…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Snezhana Hyrije Nikoliqin nga Smederevska Pallanka ka hequr dorë e gjithë familja, përveç nënës së saj, duke e konsideruar turpin e familjes, por as ky fakt nuk e ka dekurajuar vajzën serbe që të konvertohet në fenë islame, edhe pse tash jeton e vetmuar në një banesë me qera. Ajo këmbëngulë që të shërbejë si shembull për të rinjtë që duan ta ndërrojnë fenë. Snezhana, që tash e ka marrë emrin Hyrije, thotë se e ka agjëruar Ramazanin para se të konvertohej në myslimane, kurse kalimi i saj nga feja ortodokse në katolike e ka tronditur Serbinë. “jam ndie e…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Mësuesi Vehbi Shabani nga fshati Konçul, i cili ka kontribuar në shkollën e fshatit Konçul duke i mësuar dhe edukuar gjenerata të shumta, mësuesi i cili shum gjeneratave ju mësoj shkronjat e Abetarës tani ka mësuar edhe shkronjat e Kur`an-it. Vehbi Shabani nga fshati Konçul 71 vjeçar i cili pas penzionimit në shkollën e fshatit Konçul, ka vendosur që të mësoj shkronjat e Kur`an-it për të lexuar, Mësuesi Vehbi Shabani ka plotsuar edhe kushtin e pestë të Islamit duke kryer ritualin e Haxhit por me plot vullnet ka filluar mësimin e shkronjave të Kuran-it nga hoxha i nderuar të fshatit Konçul, ku…

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Kur isha i vogël thoja më vete: A thua çfarë koke ka një ministër apo një intelektual, sepse për të qenë i tillë mendoja se duhet të kesh një kokë të veçantë. Mirëpo tash, e sidomos në këto kohë, po e vërej se ato koka nuk ekzistojnë në trupin e një ministri apo intelektuali, dhe për këtë jemi aty ku jemi. Shkrimi i akademikut Mehmet Kraja si sihariq i festës së Bajramit kundër Islamit dhe muslimanëve , nuk është kjo as hera e parë e as e fundit që kërcënohen, sulmohen, ofendohen, dhe flitet pa lidhje, pa dije dhe pa…

Shpërndaje në rrjetet sociale.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »