Bashkimi Evropian kërkon më shumë kontrolle për eksportet e teknologjive të përgjimit
14:51 | 25 Nentor 2017

Ligjvënësit Evropianë mbështetën ditën e Enjte planet për të kontrolluar eksportet e pajisjeve elektronike përgjuese të cilat mund të interceptojnë thirrjet telefonike, të hakojnë kompjuterat e të ekspozojnë fjalëkalime me frikën se mund të përdoren ndaj kundërshtarëve politikë dhe aktivistëve. Anëtarët e Komitetit të Tregtisë të Parlamentit Evropianë votuan me 34 vota në favor të rishikimit të kontrolleve për eksportet e produkteve teknologjike. Që nga 2009, Bashkimi Evropian kontrollon eksportet e produkteve si toksinat, lazerat, teknologjitë e navigimit dhe energjinë nukleare. Autoritetet Evropiane i tremben shitjet së maluerëve dhe teknologjive për përgjimin e rrjeteve të telekomunikacionit. Legjislacioni i ri që pritet të hyjë në fuqi do të votohet nga Parlamenti Evropian në Dhjetor ose Janar të vitit të ardhshëm si dhe do të diskutohet mes vendeve Evropiane. Propozimi përmban modernizimin e sistemeve të kontrollit të eksporteve për pajisjet e përgjimit.
Aurela Hoxha
S