A po e gjejnë shkencëtaret origjinën e jetës në Tokë

0

Origjina

Shkencëtarët mund të kenë gjetur një paraardhës që bashkon të gjitha format e jetës në Tokë, dhe ai e quajti LUKA.

quajti LUKA.

Kjo ishte stërgjyshore në organizmat tonë një-qelizor si baktereve të njohur si “paraardhësi i fundit universal i përbashkët”, apo Luca (LUCA). Ky organizëm mund të zbulojnë sekretin e origjinës së jetës në Tokë.

Hulumtuesit debatojnë për jetën – në qoftë se ka filluar në një vend të jashtëzakonshëm apo një vend të qetë. Hulumtuesit kanë filluar për të shqyrtuar rreth 2.000 gjene nga mikrobet moderne, duke shqyrtuar gjurmët e transferuara nga fillimi i jetës në Tokë. Në këtë mënyrë, ata ishin në gjendje për të arritur këtë paraardhës të përbashkët dhe për të krijuar një imazh të trupit.

Ajo që dihet është se trupi shfaqet 3.8 milion vjet më parë dhe pas një periudhe të evoluar në qeliza të ndryshme të thjeshta: bakteret dhe Archaea. Kjo ka treguar lidhjen në mes bakterieve dhe Archaea dhe eukarotite si bimët dhe kafshët, e cila më parë kishte një pikë të përbashkët.

Kjo ka ndihmuar studiuesit për të shqyrtuar 355 gjene që erdhën nga Luka dhe për të gjetur se çfarë është e zakonshme në mesin e tyre.

Organizmi ka jetuar në thellësitë e detit, ku ka pasur shpërthime të magmës dhe gazit. Këto vende nënujore janë ende në një vend të jetës me forma të çuditshme, ekzotike dhe ekstreme të kafshëve.

Megjithatë, edhe pse LUKA është përshtatshme për mjedisin, ende nuk ka gjene të rëndësishme që do të mbahen në jetë, të cilat ishin “gjysmë të vdekura”, dhe shumë herët në zhvillimin e jetës.

----- -------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »