A është Mbretëresha e lidhur me Profetin Muhamed? Historianët besojnë se Elizabeta II është pasardhëse e themeluesit të Islamit, pas një gjurmimi i pemës së saj familjare mbrapa 43 brezave
14:47 | 08 Prill 2018
Historianët besojnë se Mbretëresha është pasardhëse e themeluesit të Islamit, pasi gjurmuan pemën e saj familjare mbrapa 43 breza. Pretendimi e bën monarkun britanik një paraardhës të largët të Profetit Muhamed. Gjetjet u botuan së pari në vitin 1986 nga Peerage Burke, një autoritet britanik në pedigra mbretërore. Por kërkesa ka rishfaqur kohët e fundit pasi një gazetë marokene tha se kishte gjetur gjirin e mbretëreshës përsëri te Profeti. [caption id="attachment_89860" align="aligncenter" width="962"]Pema familjare: Sipas disa historianëve, trashëgimia e Mbretëreshës mund të gjurmohet mbrapa 43 breza për Profetin Muhamed Pema familjare: Sipas disa historianëve, trashëgimia e Mbretëreshës mund të gjurmohet mbrapa 43 breza për Profetin Muhamed[/caption] Sipas gjetjeve të tyre, linja e gjakut e "Elizabeth II" shkon përmes Earl of Cambridge në shekullin e 14-të, në të gjithë Spanjën mesjetare muslimane, tek Fatima, vajzën e Profetit. Ndonëse diskutohen nga disa historianë, të dhënat gjenealogjike të Spanjës së hershme mesjetare gjithashtu mbështesin pretendimin dhe gjithashtu është vërtetuar nga Ali Gomaa, ish mufti i madh i Egjiptit. Regjisori botues i Burke i shkroi kryeministrit Margaret Thatcher në vitin 1986 duke bërë thirrje për rritjen e sigurisë për familjen mbretërore. "Përqafimi i drejtpërdrejtë i familjes mbretërore nga profeti Muhamed nuk mund të mbështetet për të mbrojtur përgjithmonë familjen mbretërore nga terroristët myslimanë", shkroi Thatcher. Njohja e lidhjes do të ishte një surprizë për shumë, shtoi ai, 'Është pak e njohur nga populli britanik se gjaku i Muhamedit rrjedh në venat e mbretëreshës. Gjithsesi, të gjithë udhëheqësit fetarë myslimanë janë krenarë për këtë fakt ". Studimi nga Peerage Burke fillimisht sugjeroi zyrtarisht lidhjen e Mbretëreshës me Profetin Muhamed. Ata thanë se Mbretëresha zbriste nga një princeshë myslimane e quajtur Zaida, e cila u largua nga qyteti i saj i Seviljes në shekullin e 11 para se të kthehej në krishterim. Zaida ishte gruaja e katërt e mbretit Al-Mu'tamid ibn Abbad të Seviljes. Ajo i lindi një djalë Sanço, pasardhësi i të cilit më vonë u martua me Earl të Kembrixhit në shekullin e 11-të. Por revista britanike Spektatorja vë në dukje origjinën e Zaidës janë 'të debatueshme'. Disa historianë besojnë se ajo ishte e bija e një kalifi të pijshëm të verës, që zbriste nga Profeti. Të tjerë thonë se u martua me familjen e tij. Reagimi ndaj lidhjeve të raportuara të Mbretëreshës me Profetin kanë qenë të përziera. Abdelhamid Al-Auouni përshëndeti lajmin në artikullin e tij në gazetën marokene Al-Ousboue, duke shkruar: "Ndërton një urë midis dy feve tona dhe mbretërive". Ndërkohë një titull në gjuhë në faqen e internetit të Rrjetit ateist arab tregoi: 'Mbretëresha Elizabeta duhet të pretendojë të drejtën e saj për të sunduar muslimanët'. Një person në forumin e internetit Reddit i fshiu kërkesat megjithatë duke shkruar: "Kjo është vetëm propaganda e përdorur nga monarkia britanike për të qetësuar numrin në rritje të subjekteve myslimane". Buckingham Palace është kontaktuar për komentin e tij. Artikullin orgjinal mund ta lexoni: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5587555/Historians-trace-Queens-heritage-Prophet-Muhammad.html#ixzz5C6XVnx4n

Kejvina Kthella