35 mijë ndërmarrje private në Sërbi në pes vitet e ardhshme

0

Është e paraparë se në pesë vitet e ardhshme në Serbi të hapen 35 mijë firma private, të cilat do të punësojnë 180 mijë njerëz mbështetje efikase e shtetit nëpërmes strategjisë për mbështetje dhe zhvillim të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, të cilën kohëve të fundit e ka miratuar qeveria e Serbisë.

ndertimtari

Ky plan parashikon që deri në vitin 2020 vendi ynë me domethënie të rritet në listat e konkurrentëve dhe se numri i ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme të cilat eksportojnë, prodhimet e tyre ti rrisin për tre përqind. Masat të cilët kompetentët do ti aplikojnë se si të arrin të grupuar, janë në kuadër të gjashtë shtyllave të strategjisë. Do të punojnë në përparimin të mjedisit të biznesit dhe qasje të lehtë të burimeve financiare, zhvillimi e resurseve njerëzore, forcim i qëndrueshmërisë dhe konkurrenca në ndërmarrjet të vogla dhe të mesme, përmirësimin e qasjes në tregje të reja dhe për të zhvilluar dhe promovuar frymën sipërmarrëse. Njëra prej shtyllave është nxitja e femrave për biznese, të rinjtë dhe bizneset sociale. Mëse gjysma e ndërmarrjeve në Sërbi shfrytëzojnë mjetet personale si më të rëndësishme burimin financiar, ndërsa për shumicën janë kredit bankare, i të cilëve çmimi është më i lartë, njëri nga të vetmit burim të financimit të jashtëm. Në strategji është parashikuar që patjetër të jetë harmonizimi i sistemit arsimorë për nevojat e ekonomisë dhe prezantimi arsimorë për bizneset me qëllim të zhvillimit të frymës së bizneseve tek të rinjtë si dhe zhvillimi i infrastrukturës dhe forcimin e inovacionit. Është vërejtur sipas madhësisë në strukturën e sektorit të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, me numër më të lartë janë mikro ndërmarrjet dhe biznesmenët, të cilët marrinë pjesë me 96,3% në numrin e përgjithshëm, theksojnë në Ministrinë e ekonomisë. Relativisht mesatarja e ulët e numrit prej 2,4 të punësuarve në subjektet ekonomike tregojnë njërën nga dobësitë kryesore të sektorit në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, në krahasim me shtetet anëtare të Bashkimit Evropian, ku kjo mesatare vlen 4,2 e të punësuarve, njofton e përditshmja Beogradase Novosti./BujanociNet/

----- -------

Shpërndaje në rrjetet sociale.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Gjuha / Jезик / Language »